Judit
2 °C
7 °C

A Rosnyefty újabb Jukosz egységet szerzett meg

2007.05.10. 10:32

Az orosz Rosnyefty állami olajtársaság a csütörtöki aukción megszerezte a csődbe taszított Jukosz olajtársaság Samaraneftegaz termelőegységét 165,5 milliárd rubelért (6,43 milliárd dollár). A Rosnyefty mellett egyetlen cég, a Versar nevű társaság tett vételi ajánlatot. A Versar cég mindaddig ismeretlen társaság volt, amíg a legutóbbi aukción eredménytelenül nem indult a Jukosz villamosipari részlege megszerzéséért.

A Samaraneftagaz a Jukosz legvonzóbb termelőegységének számít, három, napi 400 ezer hordónyi összkapacitású finomítót és 200 ezer hordónyi feldolgozóipari kapacitást foglal magába. 154,1 milliárd rubel (5,99 milliárd dollár) volt az induló ára ennek a 11. Jukosz csomagnak. E hónap elején értékesítették a kelet-szibériai Jukosz-egységekből álló csomagot 6,4 milliárd dollárnak megfelelő kikiáltási áron. Ezt szintén a Rosnyefty szerezte meg. A Vedomosztyi című üzleti lap korábban úgy értesült, hogy a Rosneft és a Gazprom előre megállapodott a 10-es és a 11-es Jukosz-csomag egymás közti megosztásában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?