Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Oroszország ragaszkodik a lengyel húsembargóhoz

2007.05.11. 14:06

Oroszország továbbra sem tesz engedményeket a lengyel húsembargó ügyében: az egy héttel az EU-orosz csúcs előtt az Európai Unióhoz küldött orosz levél megerősíti azt a orosz álláspontot, amelyet áprilisban Cipruson már kifejtett az orosz fél. Uniós tisztviselők azt remélték, hogy a lengyel-orosz húsvita lezárásával a május 18-i csúcstalálkozón már zöld utat adhatnak az Európai Unió és Oroszország új partnerségi megállapodását célzó tárgyalások megkezdésének. Mint EU-diplomaták elmondták: az orosz levélre érdemben válaszolnak.

Áprilisi ciprusi tárgyalásain nem ért el áttörést az Európai Unió Oroszország lengyel húsimporttilalma ügyében. Az Oroszországgal folytatott akkori kétnapos egyezkedés után Markosz Kiprianu uniós fogyasztóvédelmi biztos elmondta: a felek képtelenek voltak túllépni a vitás kérdések meghatározásán, és elkötelezni magukat a tárgyalások folytatására. Kiprianu szerint az orosz fél volt felelős a kudarcért, Moszkva szerint viszont a vitatott kérdésekben már többet kellett volna tenni. Peter Mandelson uniós kereskedelmi biztos ezzel kapcsolatban akkor kijelentette, hogy a bizalom mértéke az EU és Oroszország között 1991 óta a legalacsonyabb szintet érte el.

Moszkva 17 hónapja tiltotta be a lengyel hústermékek importját, arra hivatkozva, hogy a lengyel hússzállítmányokat kísérő állatorvosi igazolások egy része hamisítvány volt. A lengyel kormány ezért úgy döntött, megvétózza az Európai Unió és Oroszország új partnerségi megállapodását célzó tárgyalások megkezdését - benne az energiaügyi együttműködéssel -, amíg Moszkva fel nem oldja az importtilalmat. Ezzel kapcsolatos határozottságából eddig nem engedett a lengyel vezetés. A lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter szerint az orosz élelmiszer-embargó Lengyelországnak nagyjából egymillió dollárjába (1,28 millió euró) kerül naponta, évente pedig mintegy 400 millió dollár (513 millió euró) kárt okoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!