Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Stabilizálódó infláció az euróövezetben

2007.05.16. 12:22

Áprilisban stabilizálódott az infláció az euróövezet tagországaiban, ennek ellenére elemzők arra számítanak, hogy az Európai Központi Bank az idén még legalább kétszer emelni fogja a kamatokat. Az eurót használó 13 országban áprilisban 0,6 százalékkal emelkedtek az árak márciushoz képest - elsősorban a ruházati termékek és az üzemanyagok drágulása miatt - , éves összehasonlításban 1,9 százalékkal nőttek az árak áprilisban, ugyanolyan ütemben, mint márciusban.

Az infláció ezzel elmarad az EKB 2 százalékos célszámától, ennek ellenére sokan biztosra veszik, hogy a bank az idén még legalább kétszer 25-25 bázisponttal emelni fogja az irányadó kamatot a jelenlegi 3,75 százalékról. A bank ezzel akarja megakadályozni, hogy a gazdasági növekedés gyorsulása, illetve az erőteljes hitelkiáramlás ne növelje középtávon az inflációs kockázatokat. Az Eurostat adatai szerint tavaly áprilisban még 2,5 százalék volt a drágulás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?