Így működik a francia egészségügy

MTI
2007.05.17. 15:24

A francia egészségbiztosítás a kötelező állami és a választható kiegészítő magán biztosítás talaján áll, az átlag életkor 81 év az országban, az állami biztosító éves defficitje 12 milliárd euró - így jellemezte a rendszert Francois Maresquier, a Groupama Biztosító vezérigazgatója csütörtökön a biztosítási konferencián Siófokon.

A francia egészségbiztosítás alapja az állami kötelező biztosítás, amelyet öt intézmény működtet, ezek szakmai alapon szervezettek, vagyis az alkalmazotti státusz dönti el, hogy ki melyiknek lesz a tagja. Miután az állami biztosító a kezelések költségének egy részét téríti csak, a különbségre, vagy annak egy részére kiegészítő biztosítás köthető. Rendszerint így is marad egy hányad, amit a beteg a saját zsebéből fizet ki. A lakosság 78 százalékának van kiegészítő biztosítása.

A szolgáltatásokról évente felújított árlista készül. Az orvos eszerint számlát állít ki, amit a kötelező-, és a kiegészítő biztosító valamint a beteg közösen fizet ki. Az önrész azért fontos, mivel így előzhető meg a felesleges orvoslátogatás (túlfogyasztás).