Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Így működik a francia egészségügy

MTI
2007.05.17. 15:24

A francia egészségbiztosítás a kötelező állami és a választható kiegészítő magán biztosítás talaján áll, az átlag életkor 81 év az országban, az állami biztosító éves defficitje 12 milliárd euró - így jellemezte a rendszert Francois Maresquier, a Groupama Biztosító vezérigazgatója csütörtökön a biztosítási konferencián Siófokon.

A francia egészségbiztosítás alapja az állami kötelező biztosítás, amelyet öt intézmény működtet, ezek szakmai alapon szervezettek, vagyis az alkalmazotti státusz dönti el, hogy ki melyiknek lesz a tagja. Miután az állami biztosító a kezelések költségének egy részét téríti csak, a különbségre, vagy annak egy részére kiegészítő biztosítás köthető. Rendszerint így is marad egy hányad, amit a beteg a saját zsebéből fizet ki. A lakosság 78 százalékának van kiegészítő biztosítása.

A szolgáltatásokról évente felújított árlista készül. Az orvos eszerint számlát állít ki, amit a kötelező-, és a kiegészítő biztosító valamint a beteg közösen fizet ki. Az önrész azért fontos, mivel így előzhető meg a felesleges orvoslátogatás (túlfogyasztás).