Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A volt Szovjetunióba tartanak a nagy nyugati bankok

2007.05.21. 15:30

A belga KBC pénzintézet (a magyar K&H fő részvényese) egy orosz bank 92,5 százalékának megvételéről írt alá megállapodást. "Választottja" az egyik vezető, magántulajdonú orosz takarékbank, az Absolut Bank. A KBC tőkerészesedést - 2,5 százalék erejéig - az Absolutban a Világbank beruházó részlegétől, az eddig 7,5 százalékot birtokló IFC-től kapja. Elemzések szerint Európa keleti felének legvonzóbb területe lesz banki beruházások szempontjából Oroszország, a Raiffeisen International osztrák nagybank szerint az orosz bankpiac, a pénzintézetek halmozott tőkéje tavaly több mint 40 százalékkal nőtt, elérte a 405 milliárd eurót. Az összeg 2009. végére megduplázódhat.

A volt Szovjetunióból keletkezett utódállamok is felkeltették már a nyugati nagybankok érdeklődését: éppen a Raiffeisen jelentette be most, hogy orosz régiók mellett Kazahsztánban és Örményországba is szeretne bankokat megszerezni. A bank szerint ha érdemesnek látszik, akkor lépnek, számukra a legfontosabb, milyen a politikai helyzet az adott országban. A Raiffeisen Oroszországban magát az első számú külföldi hitelintézetnek tartja.