Szilvia
5 °C
16 °C

Valódi versenyt akar az EB

MTI
2007.05.24. 14:35

Továbbra is az áramtermelés és a hálózatüzemeltetés szétválasztását tartja a legjobb megoldásnak az Európai Bizottság a valódi verseny kibontakoztatása végett, de erre más módokat is elképzelhetőnek tart már, azon kívül, hogy az energiavállalatokat a vezetékhálózat eladására kényszerítenék, mondta az EU energiaügyi biztosa, Andris Piebalgs csütörtökön a Reuters hírügynökségnek. Ő maga szeptemberben vagy októberben elő fogja terjeszteni konkrét javaslatait.

Barátságos megoldást akarunk, amely szavatolja, hogy az energiaszállítást elválasszák a közüzemi szolgáltatók más tevékenységeitől, de mindig jobb, ha nem helyezkedünk teljesen szembe az energiaipar akaratával. Más módot is támogatunk, ha a közüzemi cégek jobb ötlettel állnak elő a szállítóhálózat független működtetésére - mondta a biztos.

A "tényleges szétválasztást" márciusban támogatta az EU csúcsértekezlete, de kifejezetten nem foglaltak állást a tagállamok amellett, hogy ezt a szállítóhálózatok eladásával kellene megoldani, ahogyan az Európai Bizottság eredetileg javasolta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?