Valódi versenyt akar az EB

MTI
2007.05.24. 14:35

Továbbra is az áramtermelés és a hálózatüzemeltetés szétválasztását tartja a legjobb megoldásnak az Európai Bizottság a valódi verseny kibontakoztatása végett, de erre más módokat is elképzelhetőnek tart már, azon kívül, hogy az energiavállalatokat a vezetékhálózat eladására kényszerítenék, mondta az EU energiaügyi biztosa, Andris Piebalgs csütörtökön a Reuters hírügynökségnek. Ő maga szeptemberben vagy októberben elő fogja terjeszteni konkrét javaslatait.

Barátságos megoldást akarunk, amely szavatolja, hogy az energiaszállítást elválasszák a közüzemi szolgáltatók más tevékenységeitől, de mindig jobb, ha nem helyezkedünk teljesen szembe az energiaipar akaratával. Más módot is támogatunk, ha a közüzemi cégek jobb ötlettel állnak elő a szállítóhálózat független működtetésére - mondta a biztos.

A "tényleges szétválasztást" márciusban támogatta az EU csúcsértekezlete, de kifejezetten nem foglaltak állást a tagállamok amellett, hogy ezt a szállítóhálózatok eladásával kellene megoldani, ahogyan az Európai Bizottság eredetileg javasolta.