Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Belgium mégsem számolja fel az atomenergiát

2007.05.25. 12:09

Belgium mégsem mond le az energiatermelése szempontjából alapvető fontosságú atomenergiáról - ez tűnik ki Guy Verhofstadt kormányfő nyilatkozatából, amelyet a Le Soir című brüsszeli napilap közölt pénteki számában. Belgiumban jelenleg hét atomreaktor működik, s ezek adják az ország teljes energiatermelésének 60 százalékát. Négy évvel ezelőtt a parlament egy olyan törvényt fogadott el, melynek értelmében ezeket az atomreaktorokat fokozatosan bezárják, mihelyt azok elérik a 40 éves életkort: azaz 2015 és 2025 között Belgiumban megszűnik az atomenergia-termelés. Csakhogy a törvény elfogadásakor még a zöldek is a kormánykoalíció tagjai voltak, márpedig ők néhány hónappal később, a 2003 nyári parlamenti választások nyomán ellenzékbe szorultak: s az elmúlt 4 évben gyakorlatilag semmi sem történt az atomenergia felváltására.

Guy Verhofstadt a pénteki Le Soir szerint úgy vélekedett: "nem lehet azt mondani, hogy 2015-től kezdve mindent bezárunk, mert nincs olyan megoldás, amellyel a legnagyobb kapacitású reaktorokat ki lehetne váltani bezárásuk pillanatában." A kormányfő szerint az lehetséges, hogy a két legrégebbi reaktort elkezdjék leállítani - de ezzel párhuzamosan jelentős beruházásokra van szükség a megújítható energiaforrások elterjesztésére, s erőfeszítést kell tenni a negyedik generációs atomerőművek technológiájának kifejlesztésére.