Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Országos sztrájkot tartanak Belgiumban a postások

2007.05.25. 13:01

Országos sztrájkot kezdtek pénteken Belgiumban a postások: az egynapos munkabeszüntetéssel a folyamatos átszervezések ellen tiltakoznak, amelyek a szakszervezetek szerint a dolgozók munkakörülményeit rontják, s ráadásul hosszabb távon munkahelyeket is veszélyeztetnek. A sztrájk az első adatok szerint komoly részvétellel zajlik: a francia ajkúak lakta országrészben, Vallóniában a postai dolgozók 70-80 százaléka, a másik országrészben, Flandriában pedig 80-90 százaléka nem vette fel a munkát. Mindez azt jelenti, hogy az ország túlnyomó részében pénteken nem vitték ki a címzettekhez a küldeményeket.

A 36 500 postai dolgozó egyik legfőbb kifogása, hogy a vezetés a hatékonyság növelése érdekében egy új informatikai rendszert vezetett be a levélkihordási útvonalat ésszerűsítésére: a postások szerint ezzel a rendszerrel rengeteg baj van, ráadásul meghosszabbítja útvonalaikat. Éppen ezért - a megnövekedett terhelés miatt - új dolgozók felvételét követelik. Emellett a sztrájkolók azt is kifogásolják, hogy a versenyképesség javítása érdekében egyre csökken a postahivatalok száma, miközben egyes tevékenységeknél (például a hivatalok takarításánál) elbocsátások vannak. A vezetés viszont arra hivatkozik, hogy elengedhetetlenek a változások, hiszen az EU-n belül 2009-re tervezik a postai szolgáltatások teljes liberalizálását, ami a belga postát is versenyhelyzet elé állítja majd. A belga kormány egyébként már 2005-ben megtette az első lépést az állami cég átalakítása, modernizálása felé: a részvények majdnem 50 százalékát eladta egy konzorciumnak, amelyet brit befektetési alapok és a dán posta (Európa egyik leghatékonyabb postai szolgáltatója) hozott létre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?