Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Figyelmeztet a Világbank

MTI
2007.05.29. 10:39

A Világbank globális pénzpiaci fejleményekkel foglalkozó éves jelentésében figyelmeztet arra, hogy egyes feltörekvő országokban, köztük Magyarországon működő kereskedelmi bankok olyan mértékben bővítették külföldi valutában kintlevőségeiket, hogy az már pénzügyi stabilitásukat veszélyezteti.

A jelentésben megállapítják, hogy a globális pénzpiacon a fejlődő országok, Kína és India már egyre nagyobb, a fejlett ipari országokat meghaladó szerephez jutottak, egyben ezekben az országokban "örvendetes" eltolódás ment végbe az állami szektor tőkefelvételétől a magánszektor irányába.

A Világbank adatai szerint mind a magán- mind pedig az állami cégek 156 milliárd dollárnyi tőkét vettek fel nemzetközi hitelek és részvénykibocsátás formájában 2006-ban, szindikált kölcsönökből és kötvényekből 333 milliárd dollárhoz jutottak, szemben a 2002 évi 88 milliárd dollárral. A fejlett országok cégei tavaly 100 milliárd dollár értékben kezdeményeztek határon átívelő fúziókat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?