Kína szigorít az élelmiszer-biztonsági ellenőrzésen
Kína a népegészségügyre, de az országnak az image-ére, a két- és többoldalú kapcsolatokra való tekintettel is erősíti élelmiszer-biztonsági rendszabályait. Erről Li Csang-jiang, az Élelmiszer-biztonsági ügynökség vezetője nyilatkozott. Li az exportált élelmiszerek biztonságát erősítő intézkedéseket, köztük a megfelelőbb ellenőrzéseket az élelmiszerlánc kiindulásánál és a kikötőknél, a gyakoribb mintavételek utáni teszteket, az USA hatóságaival való szorosabb együttműködést említette.
Az elmúlt hónapokban számos kínai exportárut fordítottak vissza az amerikai ellenőrök, köztük melamin nevű vegyszerrel szennyezett állateledelt, ami kutyák, macskák pusztulását váltotta ki, szennyezett halat, meg nem engedett szinezékű üditőitalt. A kínai illetékeseket ezek az esetek késztették a szigorításokra, arra, hogy elrendelték a bizonytalannak ítélt termékek visszahívási rendszerének ez év végével történő kiépítését.