USA szankciókkal fenyegeti az OMV-t

MTI
2007.06.14. 11:31

Az OMV és az iráni National Iranian Oil Company aláírt egy szándéklevelet egy átfogó földgázügyletről, melynek értelmében bekapcsolódik az iráni földgázkitermelésbe, közreműködik cseppfolyós földgáz előállításában, illetve importálni fog Iránból.

Az Egyesült Államok már többször is kifejezte nemtetszését az ügylet miatt. Az ügyletben sem az Európai Unió, sem az osztrák külügyminiszter nem lát semmi kivetnivalót. Washington tavaly meghosszabbított iráni szankciós törvény alapján léptethetne életbe intézkedéseket. A szankciók szerint az OMV csak korlátozott mértékben exportálhatna az Egyesült Államokba és importálhatna műszaki berendezéseket. Az OMV ügylet révén növelni akarja Ausztria és Európa gázellátásnak biztonságát. Iránban számos más nemzetközi vállalat tevékenykedik, és valamennyien betartják a rájuk vonatkozó törvényeket és előírásokat. Velük szemben az USA nem tervez szankciókat.

Irán rendelkezik a világ második legnagyobb földgázkincsével Oroszország után. Hatalmas olaj és gázkészletei nagy vonzerőt jelentenek a külföldi energiaipari vállalatokra még a magas politikai kockázat mellett is. Az USA ugyanakkor arra törekszik, hogy ne hajtsanak végre fejlesztési beruházásokat Iránban, hogy ezzel kényszerítsék nukleáris fejlesztési programjának feladására.