14 milliós bírság hazudozó bankoknak

Index
2007.06.22. 13:36

Két pénzintézetre összesen 14 millió forint bírságot rótt ki a Gazdasági Versenyhivatal. Az MKB Bank és az Erste Bank ugyanis lakáshitelekhez kapcsolódó akcióik során reklámjaikkal megtévesztették a fogyasztókat.

Az MKB tavaly októberben olyan thm-et ígért, amely nem minden hiteltermékre és nem minden futamidőre volt igaz. Ez a hiba 10 millió forintba került, azért csak ennyibe, mert enyhítő körülmény volt, hogy az MKB-t először meszelte el a versenyhivatal.

Az Erste tavaly a második félévében több alkalommal hirdette lakáshitel és szabadfelhasználású jelzáloghitel konstrukcióit azzal, hogy az igénylőknek teljes egészében elengedi a folyósítási jutalékot. Ehhez egy kiegészítő információ is társult arról, hogy az akció milyen időszakban befogadott hitelkérelmekre érvényes. Ezzel az Erste azt a látszatot keltette, hogy a folyósítási jutalék elengedéséhez kizárólag ezt a feltételt kell teljesíteni, ám ez csak az egyik, de nem az egyetlen feltétel volt. A jogsértés miatt az Erste Bank 4 millió forint bírság megfizetésére köteles – közölte a GVH.