Jó úton halad Észtország

MTI
2007.07.06. 13:42

Stabil kilátással megerősítette Észtország magasan elsőrendű szuverén deviza- és beladósi besorolásait pénteken a Fitch Ratings, amely ugyanakkor változatlanul túlhevülési kockázatokat lát, és a gyorsuló infláció miatt legkorábban öt év múlva tartja lehetségesnek az észt eurócsatlakozást. Néhány napja ugyanezen okokból a Standard & Poor's stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta a nála is elsőrendű észt adósosztályzat kilátását.

A legnagyobb európai hitelminősítő indoklása szerint Észtország szuverén besorolásait az erőteljes növekedés, a Nyugat-Európához történő tényleges konvergencia, valamint a GDP-érték alig 4 százalékának megfelelő államadósság-ráta támasztja alá; ez utóbbi a legalacsonyabb az Európai Unióban.

GDP reálnövekedése a 2006-tal zárult öt évben, évi átlagban 9 százalékos volt, amit főleg a magánszektor fogyasztása és az állóeszköz-beruházások hajtottak.

Ugyanakkor gyorsul az infláció, amely éves összevetésben májusban elérte a 4,8 százalékot, mind feszesebb a munkapiac, gyors a hitelkiáramlás - a magánszektorba kihelyezett bankhitelek értéke 2005-ben és 2006-ban is 60 százalékkal nőtt.