A legnagyobb kotrógép is segíti a mátrai erőmű bővítését

MTI
2007.07.16. 14:21

A világ legnagyobb, kompakt marótárcsás kotrógépét állítják üzembe 2009-ben a Mátrai Erőmű Zrt. bükkábrányi lignitbányájában - jelentették be hétfőn Visontán.

Az erről szóló szerződést Valaska József az ME igazgatóságának elnöke és Manfred Schaffer, a berendezést szállító ausztriai székhelyű Sandvik cég bányagépgyártó ágazatának elnöke közös sajtótájékoztatójukat megelőzően írták alá az erőmű központi telephelyén.

A 80 méter hosszú és 20 méter magas berendezés óránként 6700 köbméternyi, a lignitréteget fedő kőzet megmozgatására lesz képes, ami évente 12 millió köbmétert jelent.

A 1400 tonnás berendezés 2 millió tonnányi szenet tesz elérhetővé a bükkábrányi bányában, amivel hosszú távon biztosítható az erőmű tüzelőanyag-ellátása – közölte Valaska József.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy a hazai villamosenergia-termelés 15 százalékát biztosító cég nemrégiben egy 17 milliárd forint értékű beruházás megvalósítása nyomán közel 100 megawattal, vagyis 12 százalékkal növelte az erőmű teljesítményét.