Bejött az elektronikus útadó

MTI
2007.07.20. 14:58

A csehországi autópályákon a január elsejétől szedett elektronikus útadóból a bevétel már meghaladta a 3 milliárd koronát - közölte a cseh autópályák és utak igazgatósága.

Ha a bevétel a következő hat hónapban is hasonló módon gyarapodik, akkor az éves bevétel mintegy 5,5 - 6 milliárd korona lesz. Az állami közlekedési alap, amelyhez a pénz befolyik, eredetileg 4,7 milliárd koronás éves bevétellel számolt. Az első hat hónap statisztikája azt mutatja, hogy havonta mintegy 120 ezer gépkocsi fizet elektronikus útadót. Munkanapokon az átlag 40 ezer, míg szombaton 16 ezer, vasárnap pedig 11 ezer gépkocsi. Eddig a legerősebb hónap június volt, amikor több 480 millió koronát fizettek be a gépkocsivezetők.

A beszedett átlagos útdíj értéke folyamatosan emelkedik. Minden jel arra vall, hogy az elektronikus útadó bevezetése összgazdasági szinten jó lépés volt - mondta pénteken Prágában újságíróknak Karel Feix, a rendszert kiépítő és üzemeltető osztrák Kapsch cég csehországi leányvállalatának az igazgatója.