70-80 millió forintnyi kárt okozott a vihar

2007.07.25. 13:06

Szerdán a délelőtti órákig megtett kárbejelentések alapján a Generali-Providencia Biztosító Zrt.-nél a tegnap délutáni somogyi, hevesi és hajdú-bihari viharok következtében a becsült kárnagyság 70-80 millió forint körül mozog. A bejelentésekre továbbra is folyamatosan számítanak.

Jellemzően fakidőlések okozta vagyoni károkat, és a szél által megbontott, vagy levitt tetőszerkezetek okozta károkat jelentettek a Generali biztosítottai. Papp-Váry Borbála, a biztosító kommunikációs vezetője szerint várhatóan több százas nagyságrendű villámcsapás kárral is számolni kell. Debrecenben például egy kétlakásos társasházat és egy használtruha kereskedést ért közvetlen villámcsapáskár, e miatt tűz is keletkezett. A közvetett villámcsapás okozta - elektromos készülékben keletkező - károkat illetően is jelentős számú bejelentésre számít a Generali.

A tegnap átvonult vihar nyomán az átlagos kárérték 60 és 100 ezer forint között mozog, de érkeztek ennél nagyobb károkról is bejelentések a biztosító társasághoz. Sárándon például a református templom tetőszerkezete és tornya rongálódott meg súlyosan, ahol a Generali kárszakértői már meg is kezdték a kárfelmérést. A Heves megyei Dormándon is több épület tetejét vitte le a szél.

Papp-Váry Borbála elmondta, hogy a kárbejelentések 80 százaléka a biztosító call centerén keresztül érkezik. Ezek a bejelentések, a telefonos regisztrációt követően azonnal aktásításra kerülnek. A bejelentéstől számított néhány napon belül mindenkit felkeresnek a Generali kárszakértői, de kisebb károk esetén az ügyintézés telefonon is megoldható. Ilyenkor a Generali munkatársai telefonon egyeztetnek a károsulttal és az ügyintézés meggyorsítása érdekében a biztosító helyszíni szemle nélkül is megtéríti a kárt.

A Generali minden nagyobb vihart és meteorológiai eseményt követően emelt munkatársi létszámmal végzi a kárszemléket és fogadja a bejelentéseket személyes ügyfélszolgálati pontjain, call centerén, az Interneten, valamint a Europ Assistance Mestervonal ügyeletén keresztül.