A befektetőket nem aggasztja az ingatlanadó

MTI
2007.07.26. 08:15

A külföldi befektetőket nem aggasztja a tervezett ingatlanadó, mivel többségük a saját hazájából ismeri azt – egyebek mellett ezt tartalmazza a Colliers International Hungary elemzése. Bár a kormány által tervezett általános ingatlanadó részletei még nem ismertek, a befektetői piacon nincs pánikhangulat, a hosszú távú kilátások kedvezőek.

Amennyiben Magyarországon is helyi adó lesz az ingatlanok után fizetendő taksa, akkor vélhetően az történik, ami Kanadában bekövetkezett. Vagyis hatékonyabb lesz más adónemekhez képest, ugyanis az azzal való gazdálkodás átláthatóbb az adófizetők számára. Ezért könnyebb az elfogadtatása is, olvasható az elemzésben.

Az új adó várhatóan leginkább a lakóingatlanok tulajdonosainak kedélyét borzolja majd. Jogi problémákhoz is vezethet az irodapiacon, hogy a bérbeadók megkísérlik áthárítani az adót a bérlőikre. Szintén kényes kérdés az ingatlanok értékének meghatározása, a mai luxusadó kivetésénél használt övezeti besorolás ugyanis nem igazságos. Az értéket csak szakmai alapon nyugvó értékbecsléssel lehet meghatározni az elemzés szerint.