Olvashatatlan a lejárati idő az élelmiszereken

MTI
2007.07.28. 17:09

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség az országos piacokon és vásárcsarnokokban szombaton elvégzett ellenőrzési akciójában 120 boltot vizsgált, 89-ben állapított meg szabálytalanságot, és összesen csaknem 12 millió forint bírságot vetett ki, közölte Klíma Katinka, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FvF) sajtóreferense. A kifogásolási arány 74 százalékos.

A vizsgálatoknál 3 szabálysértést állapítottak meg a fogyasztóvédelmi revizorok, amiért összesen 130 ezer forint szabálysértési bírságot vetettek ki. Fogyasztóvédelmi bírságot 82 alkalommal róttak ki, összesen 6,8 millió forint értékben, míg 28 esetben minőségvédelmi bírságot szabtak ki 4,9 millió forint összegben. Az FvF közlése szerint az akcióban kétszer csaknem 700 ezer forint értékű árunál feltételhez kötötték az értékesítést, míg 9 esetben, 216 ezer forint értékű áru eladását megtiltották az ellenőrök.

Összesen csaknem 47 ezer forint értékű lejárt élelmiszert kellett a forgalomból kivonni, ezen belül 32 ezer forint értékű húskészítményt, több mint 5 ezer forint értékű tejterméket, és csaknem 10 ezer forint értékű cukrászati és édesipari készítményt. A legjellemzőbb szabálytalanság az volt, hogy az élelmiszereken nem tüntették fel a lejárati időt, vagy azt eltávolították, illetve nem lehetett elolvasni.