Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szlovákia autógyártó világhatalommá válik

MTI
2007.10.07. 20:44
Egy lakosra számítva a világon Szlovákia vezet az autógyártásban, az abszolút számokat tekintve pedig az ötödik autó-nagyhatalom, az Egyesült Államok, Japán, Kína és Németország után.

A Volkswagen szlovákiai gyárában az idén 250 ezer Polo, Touareg, Audi Q7 és Porsche Cayenne készül el, míg a PSA Peugeot Citroen nagyszombati (Trnava) üzemében 180 ezer Peugeot 207-est, a dél koreai Kia zsolnai (Zilina) gyárában 150 ezer Sportage és C'eed modellt gyárt.

Az üzemek a következő években tovább növelik kapacitásaikat, így jövőre már mintegy 700 ezer, 2009-től több mint egymillió autót gyárthatnak Szlovákiában. Utóbbi szám ezer lakosra már közel 200 autót jelent.

Jelenleg már közel 70 ezren dolgoznak a szlovákiai autóiparban, és 2009-re - együtt a több mint 150 beszállító alkalmazottaival - mintegy 100 ezerre nő az autóipari dolgozók száma - jövendöli a szlovák autóipari szövetség.

Jelenleg csak minden századik Szlovákiában gyártott autó marad "otthon", szinte a teljes termelés exportra megy.