Judit
3 °C
7 °C

Három cementipari vállalatot államosítanak Venezuelában

MTI
2008.04.07. 23:19

Venezuelában három külföldi tulajdonban lévő cementipari vállalatban tervez az állam többségi részesedést szerezni - jelentette be hétfőn az olajipari miniszter. Rafael Ramirez szerint a kormány legalább 60 százalékos részesedést kíván magának három cégben, a mexikói Cemexben, a francia Lafarge-ban és a svájci Holcimban.

Hugo Chavez venezuelai elnök pénteken rendelte el a bel-és külföldi cementgyárak államosítását. Az államfő szerint Venezuelában hiány van cementből, mert a cégek a "neoliberális vállalati felfogás szerint" túlontúl exportorientáltak. "Ezek a vállalatok cementet exportálnak - ez kapitalizmus" - fejtegette Chavez az állami televízióban.

Az államfő "amilyen gyorsan csak lehet minden jogi és gazdasági intézkedést meg akar hozni, hogy az egész cementipart államosítani lehessen" mivel stratégiai jelentőségű ágazatról van szó. Az érintettek kártérítésre számíthatnak - ígérte Chavez.

A cementpiacon 50 százalékos részesedéssel a mexikói Cemex az első, de jelentős a svájci Holcim és a francia Lafarge részesedése is.

Tavaly államosították egyebek mellett CANTV távközlési vállalatot, az Electricidad de Caracas áramszolgáltatót, valamint több kőolajipari céget.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?