Szenved a félvezetőgyártó Infineon

MTI
2001.06.20. 10:32
A német Infineon Technologies AG félvezetőgyártó szerdán közölte, hogy most futó harmadik üzleti negyedévében a bevétele valószínűleg 30 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, adózás előtti vesztesége pedig elérheti a 600 millió eurót.

Az eredményt a piaci árak lemorzsolódása és egyszeri tételek rontják, főleg a készletleírások miatt. A közlemény igen nyomottnak minősítette a piaci körülményeket.

Az Infineon mobiltelefon üzletágában rendelések lemondása és a raktárkészletek növekedése terhelte az eredményeket, és a közlemény szerint nincs is kilátás a mobilpiac javulására.

Továbbra is gyenge a memórialapkák piaca, meredeken zuhantak az árak, március vége, az Infineon második üzleti negyedévének vége óta körülbelül 30 százalékkal a 256 Mbit DRAM lapka és megfelelői számára. A személyi számítógépek kereslete ugyancsak kisebb a vártnál - így a közlemény. Hozzátették, hogy e fejlemények miatt a vállalat a korábbi 2,8 milliárd euróról 2,3 milliárdra csökkentette idei beruházási tervét, és következő üzleti évben is lefaragnak ebből legalább egymilliárd eurót. Létszámstopot vezettek be, a munkaerő természetes fogyását sem pótolják.

Szakmai elemzők szerint a világ félvezetőpiacán általában is legalább 20 százalékos forgalomcsökkenés várható az idén - tette hozzá a vwd hírügynökség.

Szerda reggel az Infineon 30,70 euró volt a frankfurti értéktőzsdén, 12,16 százalékkal olcsóbb a keddi zárónál.