Támogatás a járulékterhek enyhítésére

2001.08.07. 16:54
Több mint ezer vállalkozás kap segítséget a Munkaerőpiaci Alapból a 40 ezer forintra emelt minimálbér magasabb járulékterheinek kiegyenlítéséhez a napokban értékelt pályázat alapján - tájékoztatta Székely Judit, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára kedden az MTI-t.

A rendelkezésre álló egymilliárd forintos keretből a kalkulációk szerint körülbelül 250 millió forintot használnak majd fel a megyei munkaügyi központok. A pályázati kiírás szerint azok az ötnél több dolgozót foglalkoztató cégek jelentkezhettek, amelyeknél a társadalombiztosítási járulék két százalékpontos csökkentése nem ellentételezte a 40 ezer forintra emelt minimálbérből adódó járulék-többletterheket. A foglalkoztatási alaprészből idén már támogatásban részesülő cégek nem vehettek részt ezen a pályázaton.

Az elnyerhető támogatás az egy-három hónapnyi járulékkülönbségre nyújt fedezetet. A mértékről a megyei munkaügyi központok vezetői döntenek a helyi munkaügyi tanács véleménye alapján. A viszonylag kevés pályázat miatt valószínű, hogy mindenhol a három hónapos mértékét hagyják majd jóvá. Székely Judit elmondta: szeptemberre a Gazdasági Minisztérium újabb előterjesztést készít a Munkaerőpiaci Alap Irányító Testülete (MAT) részére egy újabb pályázati forduló kiírása érdekében. A korábbi tapasztalatok alapján azt javasolják majd a MAT-nak, hogy ne legyen kizáró ok a foglalkoztatási alaprészből elnyert más jellegű támogatás.