Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A várakozásokat messze meghaladó Egis eredmény

MTI
2001.08.14. 09:20
Az Egis Gyógyszergyár Rt. az első félévben 5,021 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el, ez 9,9 százalékkal több, mint a múlt év hasonló időszakában. Az adózott eredmény 10,3 százalékkal, 4,767 milliárd forintra emelkedett. Az elemzők 4,3 milliárd forint körüli eredményre számítottak. A gyorsjelentés szerint a nagyon kedvező teljesítményhez a magas belföldi forgalom mellett a továbbra is dinamikus exportnövekedés, és a jó költség alakulás járult hozzá. Ugyanakkor egyszeri hatások is jelentkeztek az első félévben, amelyek megismétlődése nem várható.

A forgalmat júniusban jelentős mértékben növelte, hogy a július eleji gyógyszeráremelésre készülve a nagykereskedők bővítették készleteiket. A felvásárlás mértékét az Egis 600-700 millió forintra becsüli. Az Egis gyógyszereinek ára éves átlagban 10-11 százalékkal nő. A versenyképes árak hatására kedvezően alakult a termékek támogatási besorolása, ami várhatóan hozzájárul a forgalom további bővüléséhez - áll a gyorsjelentésben.

Az Egis exportja az első hat hónapban 54,6 millió dollár volt, ami 11 százalékos növekedés. Forintban a növekedés 20 százalék, ami 15,9 milliárd forintot jelent. A gyorsjelentés szerint a kivitel szerkezete továbbra is kedvező, mivel legnagyobb arányban az oroszországi és kelet-európai kivitel emelkedett.