Piroska
-2 °C
5 °C

Az első félévben 5,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

MTI
2001.08.27. 09:18
Az év első hat hónapjában 5,7 százalékkal, ezen belül júniusban 4,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbi szinthez képest - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfői gyorsjelentésében. Tavaly az első félévben a kiskereskedelmi forgalom folyó áron 12, összehasonlító áron 2,4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Az idén az első félévben a forgalom közel egyharmadát kitevő élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásai az első félévben 5,3 százalékkal, júniusban 1,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbi szintnél. A legdinamikusabban a gépjármű- és járműalkatrész-eladások mennyisége emelkedett, az év első hat hónapjában közel 20 százalékkal. Az év első hat hónapjában 3 százalékkal, júniusban viszont már 6 százalékkal csökkent a gépjármű-üzemanyag forgalom. Az átlagos ütemhez közeli volt a bővülés a gyógyszer-, a gyógyászati termék és az illatszer kereskedelemben: az eladások az első félévben 4 százalékkal, júniusban pedig 5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A bútor, a műszaki cikk és a vasáru, valamint az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma az év első hat hónapjában 2,9, illetve 2,5 százalékkal, júniusban pedig 1,9, illetve 2,5 százalékkal emelkedett. Nem változott lényegesen a textil, a ruházati és a cipő-kiskereskedelem forgalma.