Orosz-osztrák csata a görög olajért

MTI
2001.08.29. 14:50
Azzal, hogy orosz vállalatok is pályáznak a görögországi Hellenic Petroleum privatizálandó részére, jelentősen csökkent az osztrák OMV esélye arra, hogy megszerezze a részvénycsomagot, és ez veszélyezteti azt a stratégiai elképzelést is, amelyet arra az esetre dolgozott ki, ha a közép-kelet-európai kőolajipari konszernekkel létrehozandó szövetség terve nem működne.

A Die Presse című bécsi lap értesülése szerint az OMV eddig kedvező helyzetben volt Görögországban, ám ez most megváltozott azzal, hogy az orosz Lokoil és a Jukosz is ajánlatot tett a Hellenic Petroleum részvénycsomagjára. A Lukoil konzorciumot hozott létre a Petrola Hellas konszernnel.

Hivatalosan a Paneuropean Oil an Industrial Holdings - amelynek a Petrola a főrészvényese - a Hellenic részvényeinek 30 százalékára tett ajánlatot, és ebből a részből a tervek szerint a Petrola egyharmadot, a Lukoil kétharmadot kapna. A konzorcium első ajánlata a görög sajtó szerint 8-12 milliárd schillingre vonatkozik, és ugyancsak görög lapértesülések szerint ez jóval több, mint amit az OMV ajánlott.

A sajtó úgy tudja, hogy a Mol és a lengyel PKN nem tett ajánlatot a Hellenic eladandó részvényeire, noha korábban több utalás volt rá, hogy mindkét konszern érdeklődik a lehetőség iránt.