A Nomura nem jósol, de optimista

MTI
2001.09.12. 14:41
Forgalmazók szerint megkérdőjelezhető döntés volt szerdán kinyitni a londoni értéktőzsdét. Az egyik értékforgalmazó ház szerint bizonytalan, hogy recesszió lesz-e az előző napi amerikai terrortámadás eredménye. A világ második legnagyobb értékpiacán egy kereskedő azt mondta a Dow Jonesnak: az általános hangulat a piacon az, hogy szerdán egyáltalán nem kellett volna kinyitni. A vásárlások zöme technikai jellegű, a befektetők zöme a következő időszakban jó eséllyel stratégiáját fogja átgondolni - mondta a forgalmazó.

Hasonló indulatokat térképezett fel a Reuters is. A londoni Cityben készített szerdai helyszíni körkép szerint temetői hangulatban kezdődött a munka a legnagyobb európai pénzügyi központban, mivel szinte mindenkinek voltak kollégái az előző nap lerombolt New York-i Világkereskedelmi Központban. A HSBC alapkezelő részlegének egyik vezetője azt mondta a hírügynökségnek, hogy amerikai versenytársai iránti együttérzése miatt zárva szerette volna látni szerdán a londoni tőzsdét, mivel nem akar az ő rovásukra nyerészkedni. - A tisztesség azt kívánta volna, hogy a londoni tőzsde zárva maradjon ... végignéztem azoknak a cégeknek a listáját, amelyeknek alkalmazottai vesztek oda ... hogy fognak ezek munkához látni? - mondta a HSBC vezető tisztviselője.

A keddi merénylet-sorozat világgazdasági következményeiről a londoni Nomura értékforgalmazó vezető stratégája azt mondta: túl sok a változó az összképben, s ezért minden jóslat erősen spekulatív lehet csak. Sonja Gibbs a Dow Jonesnak azt mondta, hogy három tényező fogja meghatározni a jövőbeni fejleményeket: az amerikai válaszlépések mibenléte, a világ jegybankjainak magatartása, és az amerikai fogyasztói és üzleti szféra reakciója. A Nomura mindenesetre derűlátó alapállást foglal el: a ház szerint az olajárakat az OPEC kordában tartja, a dollárra gyakorolt káros hatás korlátozott lesz, mivel egy esetleges összeomlás Európára és Japánra nézve is katasztrofális lenne, s a Federal Reserve, a valutauniós jegybank és a Bank of England hamarosan kamatot csökkent - mondta az elemző. Gibbs szerint mindemellett az újjáépítésre, valamint a védelmi és biztonsági beruházásokra fordítandó nehéz kormányzati pénzek ösztönző hatással lesznek az amerikai gazdaságra, s az amerikai üzleti és fogyasztói szféra sem fogja megadni magát.