Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Az S&P recessziót valószínűsít az USA-ban

MTI
2001.09.14. 15:26
Az amerikai Standard and Poor's hitelminősítő arra számít, hogy amerikai recesszió csak rövid távú és szerény lesz a keddi katasztrófa nyomán. "A szeptember 11-i szörnyűséges New York-i és washingtoni katasztrófa nem állítja le az az Egyesült Államok gazdaságát, és nem rombolja le az amerikai tőkepiacokat" - olvasható a hitelminősítő pénteken kiadott jelentésében.

A Standard and Poor's előrejelzése szerint az Egyesült Államok GDP-je a harmadik és a negyedik negyedévben 0,5 és 1 százalék közötti mértékben eshet vissza de a gazdaság 2002 elején elkezdhet magához térni

"A fogyasztás és a beruházások valószínűleg némileg csökkennek ugyan, de a különböző kormányzati szintek erőfeszítései arra vallanak, hogy a hatások korlátozottak lesznek" - mondta David Blitzer, az Standard and Poor's ügyvezető igazgatója.

A hitelminősítő arra számít, hogy az amerikai részvénypiacok a támadás előtti, szeptember 10-i szint körül stabilizálódnak. A Dow Jones ipari átlag (DJIA) 9605 ponton zárt hétfőn. A Federal Reserve további kamatcsökkentései segíthetnek a piaci feltételek rendeződésében - vélik az ügynökség elemzői. Deficitre is számítanak a 2002-es amerikai költségvetésben, de úgy vélik, ez helyes politika egy nehezen haladó gazdaság számára, amely a lehetőségeitől elmaradva növekszik.