A Lloyd's kétmilliárd dollárt fizet a terror miatt

MTI
2001.09.26. 14:20
A brit Lloyd's biztosítási piac - a világ legnagyobb biztosítói szindikátusa - 1,3 milliárd fontra (1,92 milliárd dollár), idei teljes kapacitása 12 százalékára becsülte szerdán azt a kifizetési kötelezettséget, amely az amerikai merényletekből eredő kártérítési igényekből a cégre hárulhat. A Lloyd's elnökének szerdai londoni közleménye szerint egy ekkora összeg ugyan komoly hatást gyakorolhat a Lloyd's-piacra, de a piac sajáttőke-bázisa megenged ekkora vérveszteséget.

Előzőleg a londoni The Times szerdai kiadása még jóindulatúbb becslést közölt a Lloyd,s várható kötelezettségeiről: a vezető brit lap cikkében "1,2 milliárd fonthoz közeli" összeg szerepelt.

Elemzők szerint a New York-i és washingtoni terrorcselekményekből a globális biztosítói iparra háruló kártérítési összeg 15-20 százaléka is terhelheti egyedül a Lloyd,s-piacot, mivel a szindikátusnak 23 százalékos részesedése van például a világ polgári repülési biztosítási piacából, és jelentős a súlya a viszontbiztosítói piacon is - írta a Reuters.