Augusztusban az USA-ban nem emelkedtek a személyi jövedelmek

MTI
2001.10.01. 15:16
Augusztusban nem mutattak mérhető változást a személyi jövedelmek és 0,2 százalékkal nőttek a személyi kiadások az Egyesült Államokban. Az előző hónapban fél százalékkal nőttek a magánjövedelmek és 0,1 százalékkal a kiadások; a Dow Jones/CNBC előzetes elemzői konszenzusa augusztusra 0,3 százalékos bevételnövekményt és 0,4 százalékos kiadási növekedést jósolt.

A vártnál gyengébb augusztusi kiadási adatban a fő tényező a tartós iparcikkekre fordított magánkiadások 0,8 százalékos visszaesése volt. Elemzők tartanak attól, hogy ha a jó ideje zuhanó üzleti beruházások után az amerikai GDP-érték kétharmadát generáló magánfogyasztás is megrendül, az ténylegesen recesszióba süllyesztheti a tavaly óta amúgy is megtorpanásszerűen lassuló amerikai gazdaságot.

Kedden összeül az amerikai szövetségi jegybank nyíltpiaci bizottsága, s a piac általános várakozása szerint folytatja a január óta tartó agresszív monetáris enyhítést. A Federal Reserve legutóbb szeptember 17-én, soron kívül, alig egy órával az előző heti merényletek után zárva tartó New York-i értéktőzsde első nyitása előtt csökkentette 50 bázisponttal 3,00 százalékra irányadó egynapos kamatát, főképp piacnyugtató céllal. Ez volt a Federal Reserve idei nyolcadik kamatcsökkentése. A bank előzőleg, január 3-a óta hét menetben összesen 300 bázisponttal 3,50 százalékra csökkentette irányadó napikamatát, válaszul az amerikai gazdasági növekedés meredek lassulására.