Alfréd
-2 °C
2 °C

Várakozások alatti Egis-eredmény

Napi Online
2001.11.14. 13:23
Meglehetősen kedvezőtlen gyorsjelentést adott közzé az Egis Gyógyszergyár Rt. Míg az elemzők enyhe emelkedést vártak a konszolidált nettó profitban, addig az valójában 16 százalékkal, 5,46 milliárd forintra csökkent. A második legnagyobb magyar gyógyszergyár a harmadik negyedévben 10,8 milliárd forint árbevételt, 2,2 milliárd forint üzleti eredményt ért el.

Az anyavállalati üzemi eredmény szeptember végéig összesen 9 milliárd 562 millió forintot ért el, amely 48 százalékkal magasabb a bázisértéknél, ám a balul sikerült fedezeti ügyletek csaknem 4,7 milliárd veszteséget hoztak a cégnek, amelynek következtében a pénzügyi soron 3,2 milliárd forintos mínusz mutatkozik, így az adózott nem konszolidált eredmény 6,2 milliárd forintra rúgott (-3%) rúgott.

A legnagyobb külpiacon, az oroszon a harmadik negyedévben - az Egis vezetőinek korábbi magabiztos kijelentései ellenére - harmadával visszaesett az árbevétel, míg a hazai piacon a júliusi áremelést megelőző felvásárlási láz miatt a harmadik negyedéves hazai árbevétel 600-700 millió forinttal marad el az ilyenkor megszokottól.

A társaság piaci részesedése itthon 6,9 százalékot tett ki, jól teljesítettek a Servier licenctermékek is, a teljes hazai árbevétel negyede ebből származott. Mivel a cég üzleti évet is váltott szeptember végén, ez éves előzetes mérlegnek is tekinthető.