Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A magyar gazdaság mérnökei elégedettek

MTI
2002.01.11. 15:28
Nem készül semmilyen lépésre a forint árfolyamával kapcsolatban a Magyar Nemzeti Bank - mondta Járai Zsigmond, a jegybank elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón, amelyen Varga Mihály pénzügyminiszterrel és Matolcsy György gazdasági miniszterrel közösen értékelte a tavalyi, illetve az idei gazdasági folyamatokat. - Kényelmesen ülhetünk, és a szemünk se rebben a jelenlegi árfolyamok mellett sem - közölte a jegybank elnöke. Járai Zsigmond úgy látja, hogy az inflációs célkitűzések megvalósulását segíti és a gazdasági növekedést nem veszélyezteti a forint jelenlegi árfolyama. A jegybank továbbra is 4,5 százalék körüli december havi inflációt vár az idén. Járai Zsigmond szerint a forint jelenlegi árfolyama mellett (245-248 forint/euró) kényelmesen el lehet érni mind a 2002 végi 4,5 százalékos, mind a 2003 végi 3,5 százalékos inflációs célt. A jelenlegi árfolyamrendszert 2004-ig nem szükséges változtatni, de 2004-ben, az ERM II-es rendszerhez való csatlakozáskor mindenképpen felül kell vizsgálni az árfolyamsávot.

Varga Mihály pénzügyminiszter közölte, hogy a sajtótájékoztató előtt megbeszélést folytatott a miniszterelnökkel, a gazdasági miniszterrel és a jegybank elnökével. Ezen megállapították, hogy a magyar gazdaság 2001-ben rendkívül jól teljesített. Varga Mihály elmondta: a magyar gazdaság növekedése - bár lassult 2001-ben - az euró-zóna növekedési ütemének kétszeresét érte el. Becsléseik szerint a gazdaság tavaly 4 százalék körül bővült. A növekedés tavaly is exportvezérelt volt. A kivitel 10 százalékkal bövült. Varga Mihály szerint ez a magyar gazdaság alkalmazkodóképességét bizonyítja.

Az a Gazdasági Minisztérium által készített prognózis szerint.idén 3,5-4 százalékos gazdasági növekedés várható, a lakossági fogyasztás 4-4,5 százalékkal növekszik. A külkereskedelmi forgalmon belül az export és az import növekedését is 8-10 százalék közé becsülik. A fogyasztóiár-színvonal emelkedését 5,5 százalékra becsülik, míg a bruttó átlagkeresetek 10-12 százalékkal nőnek számításaik szerint.