Olivér
5 °C
8 °C

A német kormány idén 0,7 százalékos GDP-növekedést vár

MTI
2002.01.30. 12:31
A német kormány szerdán, a parlament elé terjesztendő éves gazdasági beszámolójában hivatalosan 0,75 százalékra csökkenti a GDP idei növekedésének célszámát az eddig érvényben volt 1,25 százalékról - jelentette a vwd hírügynökség saját, kormánykörökből szerzett értesülésére hivatkozva.

A hónapok óta várt és előre jelzett változtatással a kormányzati jóslat összhangba kerül a mértékadó gazdaságkutató intézetek ősz óta érvényben tartott, 0,6-0,8 százalékos előrejelzéseivel.

Németországban tavaly 0,6 százalékkal nőtt a hazai össztermék az előző évi 3,0 százalékos ütem helyett. Az elemzők átlagos várakozás 0,7 százalékos volt, a kormány 0,75 százalékos GDP-növekedést várt. Az 1993-as 1,1 százalékos visszaesés óta a tavalyi GDP-növekedés volt a legrosszabb.

Hans Eichel pénzügyminiszter szerda délben ismerteti a kormány jelentését, mely szerint - ugyancsak előzetes kiszivárogtatás szerint - a kabinet 1,5 százalékos inflációra számít idén.

Németországban hét óv óta a legnagyobb mértékű, 2,5 százalékos volt az évi átlagos infláció tavaly. 2000-ben 1,9 százalékos, 1999-ben 0,6 százalékos volt az évi átlagos infláció Németországban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?