Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Hét hónapja először csökkent az amerikai munkanélküliség

MTI
2002.02.01. 15:27
A várt növekedés helyett hét hónapja először csökkent a munkanélküliség az Egyesült Államokban, s jelentősen - bár a várakozásnál kisebb mértékben - lassult a munkahelyleépülés üteme is a múlt hónapban.

Az amerikai munkaügyi tárca közleménye szerint januárban 89 ezerrel csökkent a betöltött álláshelyek száma az amerikai gazdaság mezőgazdaságon kívüli szektoraiban. A munkanélküliek aránya 5,6 százalék volt.

Decemberben a most felülvizsgált adatok szerint még 130 ezerrel fogyatkozott az ipari és a szolgáltatási szférában az állások száma, és 5,8 százalék volt a munkanélküliség.

A Dow Jones/CNBC előzetes konszenzusa az állások számának 30 ezres csökkenését jósolta és 5,9 százalékos munkanélküliséget valószínűsített januárra.

A piacok azért tulajdonítanak komoly jelentőséget a foglalkoztatási helyzetnek, mert a Fed a recessziók után általában megvárja a munkanélküliségi ráta stabilizálódását, vagy csökkenését, s ezután kezdi ismét emelni az alapkamatot.

A munkaügyi minisztérium munkaerőpiaci statisztikai felelőse pénteken azonban a Dow Jonesnak azt mondta: óva inti befektetőket attól, hogy túl sokat próbáljanak kiolvasni egyetlen hónap adataiból, különösen januárban, amikor nehezen kiigazítható, jelentős szezonális mozgások tükröződnek a számokban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!