Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hét hónapja először csökkent az amerikai munkanélküliség

MTI
2002.02.01. 15:27
A várt növekedés helyett hét hónapja először csökkent a munkanélküliség az Egyesült Államokban, s jelentősen - bár a várakozásnál kisebb mértékben - lassult a munkahelyleépülés üteme is a múlt hónapban.

Az amerikai munkaügyi tárca közleménye szerint januárban 89 ezerrel csökkent a betöltött álláshelyek száma az amerikai gazdaság mezőgazdaságon kívüli szektoraiban. A munkanélküliek aránya 5,6 százalék volt.

Decemberben a most felülvizsgált adatok szerint még 130 ezerrel fogyatkozott az ipari és a szolgáltatási szférában az állások száma, és 5,8 százalék volt a munkanélküliség.

A Dow Jones/CNBC előzetes konszenzusa az állások számának 30 ezres csökkenését jósolta és 5,9 százalékos munkanélküliséget valószínűsített januárra.

A piacok azért tulajdonítanak komoly jelentőséget a foglalkoztatási helyzetnek, mert a Fed a recessziók után általában megvárja a munkanélküliségi ráta stabilizálódását, vagy csökkenését, s ezután kezdi ismét emelni az alapkamatot.

A munkaügyi minisztérium munkaerőpiaci statisztikai felelőse pénteken azonban a Dow Jonesnak azt mondta: óva inti befektetőket attól, hogy túl sokat próbáljanak kiolvasni egyetlen hónap adataiból, különösen januárban, amikor nehezen kiigazítható, jelentős szezonális mozgások tükröződnek a számokban.