Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A GKI és a K&H kutatói a második félévtől várnak fellendülést

MTI
2002.02.04. 10:25
Az első félévben tovább csökken a gazdaság - különösen az ipar és az export - növekedése, emelkedik a fogyasztás, és érezhetően mérséklődik az infláció - áll a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek a K&H Bankkal készített előrejelzésében.

Az elemzők arra számítanak, hogy a második félévben változik a helyzet, lassan megkezdődik a fellendülés. A nyári - már bejelentett áremelések - hatására várhatóan megtorpan az áremelkedés csökkenése, és az első félévinél mérsékeltebben emelkedik a fogyasztás, ezzel szemben erőteljesebben nő a beruházás.

Az előrejelzés az idén a GDP 3,2 százalékos bővülésével számol, az ipari termelés 3,5 százalékos növekedése mellett. A beruházások várhatóan 5 százalékkal nőnek, míg az euróban számolt kivitel 8 százalékkal, a behozatal pedig 10 százalékkal haladja meg a tavalyit.

Az év egészében 5,7 százalékos inflációval számolnak a kutatók. Az év végén számításaik szerint az államháztartás hiánya, az autópálya-építés teljes ráfordításával és az ÁPV Rt. kiadásaival együtt 700 milliárd forintra nőhet. A külkereskedelmi mérleg hiányát 4,5 milliárd euróra, a folyó fizetési mérlegét pedig 2 milliárd euróra becsülik.

Az elemzés szerint a GDP növekedése az idén az I. negyedévben 3 százalék alá is mérséklődhet.