Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az argentin kormány ismertette gazdasági tervét

MTI
2002.02.04. 10:51
Az argentin gazdasági miniszter vasárnap bejelentette, hogy napokon belül egyetlen devizapiacot hoznak létre, "pezósítják" az egész gazdaságot és részlegesen feloldják a bankszámlák zárlatát.

Az Eduardo Duhalde elnök kormánya által kidolgozott gazdasági válságtervet ismetetve Jorge Remes Lenicov bejelentette, hogy szerdától "egyetlen devizapiac lesz, ahol a nemzeti valuta, a pezó szabadon fog lebegni a dollárhoz képest".

Közölte azt is, hogy az egész gazdaságot "pezósítani" fogják. A dollárban nyilvántartott adósságokat egy az egyhez arányban váltják át pezóra, a bankbetéteket viszont úgy konvertálják, hogy egy dollárért 1,40 pezót számítanak az inflációt is figyelembe vevő kamattal.

A kormány döntése alapján hétfőn és kedden ideiglenesen zárva tartanak a bankok és a pénzpiacok.

Az argentin kabinet döntött arról is, hogy felszabadítják az átutalt bérek befagyasztott banki számláit, azaz érvényét veszti azt a rendelkezés, miszerint az argentinok egy hónapban csak maximum 1500 pezót vehettek fel bérükből.

Jorge Remes Lenicov jelezte azt is, hogy kedden benyújtja a parlamentnek a 2002. évi költségvetés tervezetét, amely 3 milliárd pezós hiánnyal számol az előző évi tízmilliárdos deficit után.

A kormány arra törekszik, hogy a szigorú gazdasági megszorító intézkedések a társadalom legelesettebb rétegeit kevésbé sújtsák, ám a tehetősekre rótt terhel jelentősen növekednek, az egyenlőtlenségek korrigálása érdekében - mondta a miniszter.

Az argentin kormány azt reméli, hogy cserébe a gazdasági válságtervért elnyeri olyan nemzetközi pénzintézetek, mint a Nemzetközi Valutaalap támogatását, és felszabadítják a már megítélt, illetve várt új kölcsönöket 15-20 milliárd dollár értékben.