Piroska
3 °C
3 °C

Az argentin kormány ismertette gazdasági tervét

MTI
2002.02.04. 10:51
Az argentin gazdasági miniszter vasárnap bejelentette, hogy napokon belül egyetlen devizapiacot hoznak létre, "pezósítják" az egész gazdaságot és részlegesen feloldják a bankszámlák zárlatát.

Az Eduardo Duhalde elnök kormánya által kidolgozott gazdasági válságtervet ismetetve Jorge Remes Lenicov bejelentette, hogy szerdától "egyetlen devizapiac lesz, ahol a nemzeti valuta, a pezó szabadon fog lebegni a dollárhoz képest".

Közölte azt is, hogy az egész gazdaságot "pezósítani" fogják. A dollárban nyilvántartott adósságokat egy az egyhez arányban váltják át pezóra, a bankbetéteket viszont úgy konvertálják, hogy egy dollárért 1,40 pezót számítanak az inflációt is figyelembe vevő kamattal.

A kormány döntése alapján hétfőn és kedden ideiglenesen zárva tartanak a bankok és a pénzpiacok.

Az argentin kabinet döntött arról is, hogy felszabadítják az átutalt bérek befagyasztott banki számláit, azaz érvényét veszti azt a rendelkezés, miszerint az argentinok egy hónapban csak maximum 1500 pezót vehettek fel bérükből.

Jorge Remes Lenicov jelezte azt is, hogy kedden benyújtja a parlamentnek a 2002. évi költségvetés tervezetét, amely 3 milliárd pezós hiánnyal számol az előző évi tízmilliárdos deficit után.

A kormány arra törekszik, hogy a szigorú gazdasági megszorító intézkedések a társadalom legelesettebb rétegeit kevésbé sújtsák, ám a tehetősekre rótt terhel jelentősen növekednek, az egyenlőtlenségek korrigálása érdekében - mondta a miniszter.

Az argentin kormány azt reméli, hogy cserébe a gazdasági válságtervért elnyeri olyan nemzetközi pénzintézetek, mint a Nemzetközi Valutaalap támogatását, és felszabadítják a már megítélt, illetve várt új kölcsönöket 15-20 milliárd dollár értékben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!