A PM elfogadja az OECD kritikáját

MTI
2002.04.26. 09:59
Szükséges, hogy a költségvetés és az államháztartás bizonyos mértékig visszahúzódjon a kereslet élénkítésében 2003 és 2004-ben - nyilatkozta az MTI-nek Kovács Álmos helyettes pénzügyi államtitkár, egyetértve az OECD megállapításával.

Kovács Álmos elmondta: teljesen egyetért a Magyarországról készített OECD jelentéssel abban a tekintetben is, hogy az előcsatlakozási programnak megfelelően fokozatosan csökkenteni kell az államháztartás hiányát.

Nincs vita abban sem, hogy a fiskális ösztönzés, amely 2001-ben és 2002-ben megvalósult, nem lehet tartós. Az csak azért volt indokolt, mert a külföldi konjunktúra kifulladt - mondta a helyettes államtitkár, hozzáfűzve, hogy ezért a következő években ezt az ösztönzést valóban csökkenteni kell.

Árnyalatnyi vita abban van az OECD és a Pénzügyminisztérium között, hogy az államháztartás 2001. és 2002. évi hozzájárulása a kereslet élénkítéséhez túlzott volt-e - mondta a helyettes államtitkár. Kovács Álmos ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az OECD állásfoglalását még saját hiánybecslése alapján készítette. Az OECD saját becslése szerint az államháztartás deficitje idén 5,5 százalék lesz, míg a minisztérium csütörtökön nyilvánosságra hozott adatai szerint a deficit mértéke nem éri el az 5 százalékot.

Ezt az arányt azonban 3 százalék alá kell csökkenteni, ami kétségtelenül kihívást jelent, de nem óriási feladat - hangsúlyozta Kovács Álmos.

Nincs vita a versenyképesség romlásának kérdésében sem. - A forint erősödése következtében fellépett egyszeri romlás nem okozott problémát, mivel a gazdaságban nagy versenyképességi tartalékok voltak. További romlást azonban nem bírna el a magyar gazdaság, ezért nagyon fontos, hogy a bérek az árfolyam és termelékenység alakulásával összhangban maradjanak a versenyszektorban.