Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A PM elfogadja az OECD kritikáját

MTI
2002.04.26. 09:59
Szükséges, hogy a költségvetés és az államháztartás bizonyos mértékig visszahúzódjon a kereslet élénkítésében 2003 és 2004-ben - nyilatkozta az MTI-nek Kovács Álmos helyettes pénzügyi államtitkár, egyetértve az OECD megállapításával.

Kovács Álmos elmondta: teljesen egyetért a Magyarországról készített OECD jelentéssel abban a tekintetben is, hogy az előcsatlakozási programnak megfelelően fokozatosan csökkenteni kell az államháztartás hiányát.

Nincs vita abban sem, hogy a fiskális ösztönzés, amely 2001-ben és 2002-ben megvalósult, nem lehet tartós. Az csak azért volt indokolt, mert a külföldi konjunktúra kifulladt - mondta a helyettes államtitkár, hozzáfűzve, hogy ezért a következő években ezt az ösztönzést valóban csökkenteni kell.

Árnyalatnyi vita abban van az OECD és a Pénzügyminisztérium között, hogy az államháztartás 2001. és 2002. évi hozzájárulása a kereslet élénkítéséhez túlzott volt-e - mondta a helyettes államtitkár. Kovács Álmos ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az OECD állásfoglalását még saját hiánybecslése alapján készítette. Az OECD saját becslése szerint az államháztartás deficitje idén 5,5 százalék lesz, míg a minisztérium csütörtökön nyilvánosságra hozott adatai szerint a deficit mértéke nem éri el az 5 százalékot.

Ezt az arányt azonban 3 százalék alá kell csökkenteni, ami kétségtelenül kihívást jelent, de nem óriási feladat - hangsúlyozta Kovács Álmos.

Nincs vita a versenyképesség romlásának kérdésében sem. - A forint erősödése következtében fellépett egyszeri romlás nem okozott problémát, mivel a gazdaságban nagy versenyképességi tartalékok voltak. További romlást azonban nem bírna el a magyar gazdaság, ezért nagyon fontos, hogy a bérek az árfolyam és termelékenység alakulásával összhangban maradjanak a versenyszektorban.