A Marconi részvényekkel fizetné ki hitelezőit

MTI
2002.05.16. 14:42
A Marconi adósságainak elengedése fejében hajlandó részvényeit, és ezzel a cég ellenőrzését átadni a hitelezőknek.

A Marconi az elmúlt évben súlyos helyzetbe került a vállalati informatikai kiadások csökkenése miatt, a hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon a négymilliárd font-sterlinges adósság ellenében részvénycserét ajánlott fel.

A vállalat az elmúlt évet 5,7 milliárd fontos veszteséggel és súlyos forgalomvisszaeséssel zárta. A Marconi profiltisztítási programoja keretében értékesíti a főtevékenységétől távolabb eső üzletágakat.

A Marconi-részvényének árfolyama, mely a "szép időkben" még 12 font körül mozgott, a mai kereskedés folyamán 15 százalékkal 7,75 centre süllyedt a londoni tőzsdén. Részvényének árfolyama alapján a Marconi piaci értéke 263 millió font-sterlingre tehető. Egykor a vállalat még harmincmillárdot ért.

A vállalat ügyfélköre főként a vállalati telekommunikációs berendezés beruházók köréből Került ki. Az ilyen jellegű kiadások általános csökkenése súlyosan érintette a cég üzletét.

A Marconinak 2,2 milliárd font-sterling banki szindikált hitel tartozása és 1,8 millárd dollár kötvénytartozása van. A 6,375 százalékos 2010-es lejáratú euró kötvény jelenleg a névérték 33 százalékán forog. A hitelezőkkel folytatott tárgyalások középpontjában a Marconi új üzleti stratégiájának a kidolgozása áll.