Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Leállt az ír Air Lingus

MTI
2002.05.31. 14:33
Leállította járatait pénteken és további értesítésig törölte 530 pilótáját a fizetési listáról a súlyosan veszteséges Aer Lingus, Írország nemzeti légitársasága, amely egyre durvuló munkaügyi konfliktusban áll a légi személyzettel, s elemzők szerint immár puszta fennmaradása is kérdéses.

A pilóták előző nap egynapos sztrájkot tartottak, s amikor pénteken munkára jelentkeztek, hazaküldték őket, azzal az indokkal, hogy a járatok - egyelőre hétfőig - nem indulnak.

Az intézkedés több ezer utast érint a hosszú írországi hétvégén, s az amúgy is a tönk szélén álló Aer Lingusnak napi 2 millió euró veszteséget okoz - írta a Reuters. A kis állami cég - amely zömmel a tavalyi amerikai terrorcselekmények után összeomlott transzatlanti piacból élt - a múlt évben 140 millió euró veszteséget termelt.

A pilótákkal kirobbant konfliktust éppen a túlélésre kidolgozott terv okozta, amely egyebek mellett az összesen 6 ezer fős alkalmazotti gárda harmadának elbocsátását célozza. Az Aer Lingus pénteken közölte: addig nem tudja újraindítani szolgáltatásait, amíg a pilóták vissza nem vonják a további sztrájkokra vonatkozó fenyegetéseiket.

Az Air France tulajdonában lévő, Dublinból olcsó európai utakat kínáló CityJet közölte, hogy kész átvenni a nemzeti légitársaság jelentősebb európai járatait, ha az állami cég elbukik.

A Ryanair, a legnagyobb ír "fapados" légitársaság eközben tömegével veszi fel az Aer Lingus által cserben hagyott utasokat, s arra számít, hogy a hosszú hétvégén 300 ezer utasa lesz, 35 százalékkal több, mint a tavalyi azonos hétvégén.