Gusztáv
3 °C
6 °C

Leállt az ír Air Lingus

MTI
2002.05.31. 14:33
Leállította járatait pénteken és további értesítésig törölte 530 pilótáját a fizetési listáról a súlyosan veszteséges Aer Lingus, Írország nemzeti légitársasága, amely egyre durvuló munkaügyi konfliktusban áll a légi személyzettel, s elemzők szerint immár puszta fennmaradása is kérdéses.

A pilóták előző nap egynapos sztrájkot tartottak, s amikor pénteken munkára jelentkeztek, hazaküldték őket, azzal az indokkal, hogy a járatok - egyelőre hétfőig - nem indulnak.

Az intézkedés több ezer utast érint a hosszú írországi hétvégén, s az amúgy is a tönk szélén álló Aer Lingusnak napi 2 millió euró veszteséget okoz - írta a Reuters. A kis állami cég - amely zömmel a tavalyi amerikai terrorcselekmények után összeomlott transzatlanti piacból élt - a múlt évben 140 millió euró veszteséget termelt.

A pilótákkal kirobbant konfliktust éppen a túlélésre kidolgozott terv okozta, amely egyebek mellett az összesen 6 ezer fős alkalmazotti gárda harmadának elbocsátását célozza. Az Aer Lingus pénteken közölte: addig nem tudja újraindítani szolgáltatásait, amíg a pilóták vissza nem vonják a további sztrájkokra vonatkozó fenyegetéseiket.

Az Air France tulajdonában lévő, Dublinból olcsó európai utakat kínáló CityJet közölte, hogy kész átvenni a nemzeti légitársaság jelentősebb európai járatait, ha az állami cég elbukik.

A Ryanair, a legnagyobb ír "fapados" légitársaság eközben tömegével veszi fel az Aer Lingus által cserben hagyott utasokat, s arra számít, hogy a hosszú hétvégén 300 ezer utasa lesz, 35 százalékkal több, mint a tavalyi azonos hétvégén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!