Ödön
2 °C
11 °C

Orbán szerint ezek sikerek

2014.03.28. 08:50 Módosítva: 2014-03-28 08:51:01

Szokásos pénteki állami rádiós interjújában értékelte a gazdaság négy évét Orbán Viktor miniszterelnök. A munkahelyteremtésről azt mondta:

Az időarányosnál kevesebb, a korábban reméltnél több munkahelyet hozott létre a kormány az elmúlt négy évben. 2010-ben azt vállaltuk, hogy tíz év alatt egymillió új munkahelyet teremtünk, ebből 250 ezer sikerült. Ugyanakkor ha a válságot és a gazdasági körülményeket, az örökséget is figyelembe vesszük, már jobb lehet a teljesítmény megítélése.

Pedig így nézett ki a munkahelyteremtés az utóbbi években:

 

Ha a külföldön dolgozókat és a közmunkásokat nem számoljuk bele a foglalkoztatottak közé, akkor nem marad szinte semmi a 250 ezer új munkahelyből. Az interjúban Orbán erre ezzal válaszolt, hogy szerinte nincs különbség a piaci és az állami, segélyezést helyettesítő munkahelyek között. Ez morális értelemben lehet hogy így van, de gazdaságilag bizonyosan nem.

Orbán beszélt a jövedelmi különbségekről is. Nemrég mi is bemutattuk a KSH adatai alapján, hogy csak a leggazdagabbak jövedelme tartotta meg a reálértékét 2010 és 2012 között, a többiek mind szegényebbek lettek:

 

Orbán erre azzal válaszolt, hogy szerinte a rezsicsökkentés után már a szegényebbek is jobban jártak, "minden jövedelmi kategoriában több marad fogyasztásra". Ez azért érdekes válasz, mert a rezsicsökkentés éppen olyan dolog, ami a gazdagabbaknak sokkal jobban kedvez, mint a kevésbé módosoknak. Hiszen minél nagyobb házban lakik valaki, annál több pénzt takarít meg vele.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?