Orbán szerint ezek sikerek

2014.03.28. 08:50 Módosítva: 2014.03.28. 08:51

Szokásos pénteki állami rádiós interjújában értékelte a gazdaság négy évét Orbán Viktor miniszterelnök. A munkahelyteremtésről azt mondta:

Az időarányosnál kevesebb, a korábban reméltnél több munkahelyet hozott létre a kormány az elmúlt négy évben. 2010-ben azt vállaltuk, hogy tíz év alatt egymillió új munkahelyet teremtünk, ebből 250 ezer sikerült. Ugyanakkor ha a válságot és a gazdasági körülményeket, az örökséget is figyelembe vesszük, már jobb lehet a teljesítmény megítélése.

Pedig így nézett ki a munkahelyteremtés az utóbbi években:

 

Ha a külföldön dolgozókat és a közmunkásokat nem számoljuk bele a foglalkoztatottak közé, akkor nem marad szinte semmi a 250 ezer új munkahelyből. Az interjúban Orbán erre ezzal válaszolt, hogy szerinte nincs különbség a piaci és az állami, segélyezést helyettesítő munkahelyek között. Ez morális értelemben lehet hogy így van, de gazdaságilag bizonyosan nem.

Orbán beszélt a jövedelmi különbségekről is. Nemrég mi is bemutattuk a KSH adatai alapján, hogy csak a leggazdagabbak jövedelme tartotta meg a reálértékét 2010 és 2012 között, a többiek mind szegényebbek lettek:

 

Orbán erre azzal válaszolt, hogy szerinte a rezsicsökkentés után már a szegényebbek is jobban jártak, "minden jövedelmi kategoriában több marad fogyasztásra". Ez azért érdekes válasz, mert a rezsicsökkentés éppen olyan dolog, ami a gazdagabbaknak sokkal jobban kedvez, mint a kevésbé módosoknak. Hiszen minél nagyobb házban lakik valaki, annál több pénzt takarít meg vele.