Így néz majd ki a felújított Dunakorzó

2013.10.08. 12:08 Módosítva: 2013.10.08. 12:09
A 2014-es választási szezonra készülnek a belvárosi nagyberuházások. A Dunakorzó, a Váci utca, és a Falk Miksa utca környékének felújítását egy autópálya-tervező, a Roden Mérnöki Iroda kapta meg. Itt vannak a látványtervek.

Jönnek a választások, lerakják az alapköveket. A belvárosban rohamtempóban újítják fel a közterületeket, díszburkolatokat és kandelábereket cserélnek. Javában tart még a Kossuth tér és a Ferenciek tere átépítése, de az V. kerületi önkormányzat egyszerre több másik helyszínen indított felújítást. A belvárosi projekt az Olimpia Parktól, a Bajcsy-Zsilinszky útig a Balassi Bálint utca, Falk Miksa utca, Markó utca, Stollár Béla utca, Balaton utca, Nagy Ignác utca, és a Bihari János utca által határolt terület átalakítására vonatkozik.

A szomszédban lévő Honvédelmi Minisztérium miatt Észak-Lipótváros felújítását a kormány nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági szempontból kiemeltként kezeli - ezért az önkormányzat kikerülthette a nyitott versenyeztetést és nem kellett a közbeszerzési törvény szerint eljárnia.

Így nyerte hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzéssel a Falk Miksa utca projektjét egy autópálya-tervező, a Roden Mérnöki Iroda. Az irodának építészeti és vízépítő jogosultsága is van, ami a korzó esetében kifejezetten jól jön, de az általuk készített verzió gyakorlatilag újraaszfaltozást jelent, és a parkolóhelyek halszálka-formájú megtartását.

A látványterv Dunakorzó Vigadó téri szakasza megújuló burkolattal és új kandeláberekkel.
A látványterv Dunakorzó Vigadó téri szakasza megújuló burkolattal és új kandeláberekkel.
Fotó: Belváros-Lipótváros Önkormányzata

1,2 millárd a Lipótvárosra

A Dunakorzó és a Váci utca négy milliárdból, a Falk Miksa utca és az Olimpia park felújítása uniós támogatással, nettó 1,2 milliárd forintból készül. Az "új arculat kiválasztásakor a környék lakóinak a véleményét is figyelembe vette" az önkormányzat, ami azt jelenti, hogy az V. kerület két verziót tett nyilvánossá a honlapján, amelyre két hétig szavazhattak a Falk Miksa utca lakói.

A kerület szerint a honlapon publikált két verzióra nagyon sok lakossági visszajelzést kaptak, tartottak egy lakossági fórumot is az Észak-Lipótvárosi fejlesztésekről (többek közt a Falk Miksa utcáról és az Olimpia Parkról is) és háromszor lehetett lakossági fabejáráshoz is csatlakozni, ahol a Falk térrendezéséről, zöldfelületeiről esett szó.

A hab a tortán az utca végére tervezett Columbo-szobor: állítólag Peter Falk Falk Miksa rokona volt.

Átépítik az Olimpia parkot is. Rogán szavaival egy, körbekerített “lendületes, fiatalos és modern közparkot” terveztek a helyére, a Károlyi-kerthez hasonlóan. Az átalakításról az V. kerületi önkormányzat a honlapján tett közzé egy látványtervet: a park némileg nagyobb lesz a mostaninál, de meghagyják az olimpia-tematikát. A terveket 29 millióért az S-Tér Sándor Kertépítészet Kft készítette, aminek az egyetlen ismertebb budapesti munkája az Erzsébet tér Gödör felőli része.

Fapados Ferenciek

2014 márciusára befejeződik a Ferenciek tere, és a Március 15. tér felújítása is, de tervekező konzorcium (Főmterv Zrt. – KIMA Stúdió Kft - Közlekedés Kft. – Város-Teampannon Kft.) az erdeti tervekhez képest egy olcsóbb, egyszerűbb, kevés változtatást tartalmazó tervet valósít meg, középső buszsáv nélkül. Nem bontják el a gyalogos aluljárót sem a Klotild-palotánál.

Az eredet látványterv, zebrákkal, buszsávval.
Az eredet látványterv, zebrákkal, buszsávval.
Fotó: Belváros-lipótváros Önkormányzata

Mindez úgy derült ki, hogy a beruházás internetes oldalán lecserélték a látványterveket. A belvárosi önkormányzat utasította a kivitelező céget, hogy a régebbi, fapados tervekre kérjenek engedélyt. Ezekben már nem szerepeltek a zebrák és a Kossuth Lajos utca közepén vezetett buszsáv.

“Most úgy tudjuk, hogy nem lesz buszsáv, de a kérdés kikerült a szakma döntésköréből. A buszsáv kérdését nem vetették el végleg, csak éppen döntés nem született róla, hogy legyen-e vagy sem” - mondta kérdésünkre a tervező konzorcium egyik tagjának, a Város-Teampannon irodának egy építésze. Azt viszont megerősítette, hogy elkészülnek a választásokig.

Az önkormányzat szerint csak a szélen vezetett buszsávra van építési engedélyük, a középen vezetettre nincsen. Mint írták, a szélső buszsáv kialakítása műszaki értelemben nem zárja ki, hogy a későbbiekben - akár ebben a projektben, akár egy következőben - középen vezetett buszsávokat, középperont, vagy akár villamossínt alakítsanak ki.

A villamost hosszútávon a BKK szeretné visszarakni a Rákóczi útra, ez sokat csökkenten a forgalmon. De egyelőre nincs rá pénz és a projekt sincs megfelelően előkészítve, ezért úgy döntötttek, hogy átmenetileg marad a jelenlegi beosztás. Jó hír viszont, hogy a felújítás természetes kőburkolattal készül, és csinálnak végre liftet az aluljáróba.