Ágnes
-1 °C
2 °C

Hongkongi a világ legdrágább utcája

2013.11.13. 09:50
A New York-i Fifth Avenue csak a kilencedik legdrágább utca a világon, az elsőt pedig nem az Egyesült Államokban és nem is Európában kell keresni. Hongkongban akár több mint 26 millió forintnak megfelelő összeget is elkérhetnek egyetlen négyzetméterért.

Amíg Magyarországon - azon belül is Budapesten - az egymillió forintos négyzetméterárat tartják méregdrágának, addig a világvárosok felkapott utcáiban ennek sokszorosát kell fizetni egy ingatlanért. A Knight Frank statisztikái szerint a világ legdrágább utcájában jelenleg 120 ezer dollárba kerül egy négyzetméternyi lakás, vagyis bő 26-szor annyiba, amennyit itthon a legdrágábbakért kérnek, írja a Napi.hu.

   Utca Város Négyzetméterár (dollár) Változás
1 Pollock's Path, The Peak Hongkong 120000 +10%
2 Kensington Palace Gardens London 107000 +2%
3 Avenue Princesse Grace Monaco 86000 +5%
4 Boulevard du Général de Gaulle Cap Ferrat 79000 -5%
5 Paterson Hill Szingapúr 42500 +6,5%
6 Chemin de Ruth Genf 37000 -5%
7 Romazzino Hill Szardínia 32900 0%
8 Ostozhenka Moszkva 29000 +3,6%
9 Fifth Avenue New York 28000 +5,4%
10 Avenue Montaigne Párizs 26000 -3%
Forrás:  Napi.hu (Knight Frank)         

Meglepő módon nem egy New York-i, vagy egy monacói utca végzett az első helyen. Hongkong elsősorban kiváló üzleti adottságai miatt vonzza a milliárdosokat, akik egymással versengenek a legjobb helyeken lévő ingatlanok megszerzéséért.

Ennek köszönhető, hogy a The Peak-en található Pollock's Path lakásárai egy év alatt 10 százalékkal növekedtek, így jelenleg átlagosan 120 ezer dollárba (26,6 millió forintba) kerül itt egy négyzetméter. Mindezért cserébe remek kilátás nyílik innen a Victoria-öbölre és Hongkong jelentős részére, a méregdrága lakások zöme pedig vadonatúj és igazán látványos épületekben kapott helyet.

Palace Gardens Abramoviccsal

Nem sokkal marad el Hongkongtól London sem a legdrágább utcák listáján. A brit fővárosban a Kensington Palace Gardens számít a legdrágább helynek a maga átlagosan 107 ezer dolláros (23,8 millió forintos) négyzetméterárával.

A köznyelvben csak "Milliárdos sor"-nak hívott utcában lakik többek között William herceg és családja, az indiai Lakshmi Mittal, akit a Forbes a világ 41. leggazdagabb embereként tart számon, Tamara Ecclestone, a Forma-1-főnök lánya, illetve a Chealsea-tulaj orosz milliárdos Roman Abramovics is.

Andrea Bocelli szomszédja Lewis Hamilton

A legdrágább utcák listáján Monaco is szerepel. A hercegségben a tengerpart melletti Avenue Princesse Grace számít a legdrágább lakcímnek, ahol átlagosan 86 ezer dollárt (19,1 millió forintot) kell fizetni egy négyzetméternyi ingatlanért. Ez öt százalékkal több, mint egy évvel korábban, a válság előtt viszont volt olyan időszak is, amikor 100 ezer euróba került itt egy négyzetméter. Az utcában - ahogyan Monaco egészében - csupa ismert és gazdag ember lakik, többek között Andrea Bocelli, Roger Moore és Lewis Hamilton.

A dobogós helyezetteken túl érdemes kiemelni a listáról a genfi Chemin de Ruth-t, ahol tavalyhoz képest 5 százalékkal csökkentek a négyzetméterárak, holott Svájcot jóval kevésbé érintette a válság, mint az Euróövezetet. Az oroszokat pedig láthatóan semmi nem ingatja meg: Moszkva legdrágább utcájában egy év alatt 3,6 százalékkal nőttek az ingatlanárak - igaz, a nyolcadik helyen álló Ostozhenka 29 ezer dolláros négyzetméterárával így is jelentősen elmarad az élmezőnytől.