Kezd magához térni az építőipar

2013.12.16. 11:21

0,8 százalékkal esett vissza októberben az építőipari termelés szeptemberhez képest, viszont ez a teljesítmény még így is bőven, 10,7 százalékkal szárnyalja felül az egy évvel korábbi szintet. A rendelések alapján ráadásul úgy néz ki, a növekedés még folytatódni is fog, írja a Portfolio.hu.

A portál szerint az októberi visszaesésnek különben sem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani, mivel az építőipar olyan ágazat, ahol néhány fontosabb cég kilátásai nagyban meghatározhatják az egész ágazat aktuális teljesítményét. Ennél viszont sokkal fontosabb adat az ágazat éves, tehát trendszerű bővülése. 

A bővülés viszont nem a piac magához térésének tudható be: az emelkedésben az EU-támogatások felpörgése, illetve a közelgő választások játszhatják a főszerepet. A válság ugyan szétzilálta azt a korábbi mintát, hogy az építőipar a választások közeledtével szedi össze magát, de most úgy tűnik, hogy visszatért ez a jelenség.

kep1.png
Fotó: Portfolio.hu

Az állam építkezik

A részletesebb számok továbbra is azt mutatják, hogy az építőipart az állami megrendelések hajtják. A KSH közlése szerint a növekedés jórészt vasút- és útépítési munkáknak, illetve kisebb mértékben a közműfejlesztéseknek köszönhető.

kep2.png
Fotó: Portfolio.hu

A növekedés a gyorsforgalmi úthálózat-, illetve elkerülő utak építésére, valamint közműfejlesztésre kötött néhány nagy értékű szerződéssel magyarázható. Az épületek területén ugyan az ipari épületek építését nevezi meg fú hajtóerőnek a KSH, de itt összességében nem is látható annyira határozott trendszerű emelkedés, mint az egyéb épületek esetében.

Marad a növekedés

A növekedés várhatóan a közeljövőben is folytatódik, legalábbis a rendelési mutatók egyértelműen erre utalnak: 2013 októberében kötött 10,4 százalékkal több szerződést kötöttek, mint egy éve ilyenkor. Folyó áron egyébként a 202 milliárd euró feletti új szerződési érték ötéves csúcsot jelent. Nem minden építményfajta esetében tapasztható viszont bővülés.

Az épületek építésére kötött szerződések volumene 30 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi, az egészségügyi épületekre kötött szerződések miatti magas bázistól. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene ezzel szemben jelentősen, 39,5 százalékkal emelkedett.