Alfréd
-2 °C
2 °C

40 százalékkal több ingatlan cserélt gazdát

2015.06.08. 13:14

Májusban ismét csaknem 12 ezer ingatlan cserélt gazdát országszerte a Duna House becslése alapján. Tavaly ugyanekkor kb. 8500 ingatlan cserélt gazdát, így nagyjából 40 százalékkal nőtt a forgalom egy év alatt. Az idei előző hónaphoz képest viszont minimális csökkentés tapasztalható, ami szembemegy a szokásos szezonalitással, az előző években ugyanis május rendre nagyobb forgalmat mutatott áprilisnál.

Úgy tűnik, hogy az előző fél év pörgése egy kicsit lelassul most egy ideig, ami azért is van, mert Budapest eléggé elszálltak az árak az elmúlt időszakban, illetve júliusban jön az új szocpol, a CSOK is. A keresletben viszont nem volt visszaesés, és május az idei második legerősebb érdeklődést mutatta idén. 

De mennyibe kerülnek mostanában a lakások?

  • Kelet- Magyarországon 133 ezer-, nyugaton 145 ezer Ft/m2 áron vásárolták a panellakásokat májusban.
  • Ugyanezt Pesten 230-, Budán 274 ezres átlagon.
  • A téglaépítésű lakásokért a keleti országrészben 150 ezret, nyugaton 189 ezret fizettek.
  • A fővárosi átlagok magasabbak, Pesten 268 ezer-, Budán 388 ezer, a Belvárosban 412 ezer Ft-ot fizettek négyzetméterenként.

Országosan nagyjából minden harmadik megvásárolt ingatlan gyengébb műszaki állapotban volt (lakható, illetve felújítandó), ezen belül Nyugat-Magyarországon vették a legtöbb kifejezetten felújításra szorulót 9 százalékban. Ugyanitt minden huszadik ingatlan újépítésű volt. Ebből mindenhol csak kisebb arányban vásároltak a vevők, Budapesten mindössze egy százalékban a teljes forgalomból.

Azok közül, akik Budapesten akarnak ingatlant venni, minden ötödik ember megjelölte potenciális lokációnak a XIII. kerültet, ezzel továbbra is a legnépszerűbb kerület. A három szomszédos kerület, a VI., VII. és a XIV. sem sokkal maradt le, a vevőjelöltek több mint 17 százaléka ezeket is szívesen keresi. Budán hasonló mértékben, a venni szándékozók több mint 17 százaléka jelölte meg a XI. kerületet.

Befektetnek, vagy nagyobba költöznek

A fővárosban nagyon sokan fektetnek lakásba,

a megkérdezettek 37 százaléka vásárolt befektetési céllal, ők átlagosan 18,5 millió forintért vettek lakásokat.

Ugyanitt a nagyobba költözők és az elsőlakás vásárlók egyenlő mértékben, 17-17  százalék ban voltak jelen a piacon. A vevők között a magukat vállalkozónak vallók voltak a legtöbben 28  százalék ban, akik átlag 23 millió Ft körüli összeget költöttek ingatlanra.

Vidéken a legtöbb vásárlás oka nagyobba költözés volt . Közel minden harmadik ilyen volt, 110 négyzetméteres lakásokat vettek, átlag 16,4 millióért. A befektetők itt csak 21 százalék ban voltak jelen, 7,7 millió körül költöttek 54 m2 körüli lakásokra. Minden második vevő beosztottnak vallotta magát, 69 m2-es lakásokat vettek 9,4 milliós átlagon.

A budapesti eladók több mint harmada nyilatkozott úgy a Duna House kérdésére, hogy az eladás hátterében nagyobba költözés áll. Ők 53 négyzetméteres ingatlanjaiktól váltak meg, átlag 17,7 millióért. Kissebbe az eladók 27 százaléka vágyik, ők 93 m2-es ingatlanjukat adták el. Minden negyedik eladó örökölt ingatlantól vált meg átlag 13 millió Ft-ért. Vidéken is a legtöbben nagyobba mennének. Minden harmadik ingatlant ezért adtak el, átlag 10,7 millióért. Örökölt ingatlant az eladók 30 százaléka értékesített 8,2 millióért. Kissebbe minden ötödik menne, ők 87 négyzetméteres ingatlantól váltak meg átlag 12,7 millió forintért.

Rendesen megugrottak az árak

Vidéken a vevők 41 százaléka választott 40-60 m2 közötti ingatlant. A tavalyi azonos időszakkal összehasonlítva az látszik, hogy míg 2014 májusában a tranzakciók harmada 100 ezer Ft/m2 ársávban zajlott, addig idén ugyanebben csak 22 százalékban. Pest Megyében kiugró a 200-250 ezer Ft/m2 ársáv ugrása.

Budán erős a különbség a két év összehasonlításában, ami a négyzetméterárakat tekinti. 350 ezer forint fölött egy éve még csak az adás-vételek 22 százaléka zajlott, idén májusban már közel a fele. A megvett ingatlanok fajlagos árában is fölfelé tolódás tapasztalható, ezen belül a 40 millió fölöttieké 12-ről 19 százalékra ugrott. Pesten ugyanez a helyzet, itt 200 ezer Ft/m2 alatt csökkent nagyot a tranzakciók aránya a drágábbak javára. Fajlagos árat vizsgálva egy éve még az 5-10 milliós sáv volt a legerősebb, idén már a 10-15 közöttié.