Működik az "Ingatlanközvetítők, kíméljenek"

2015.10.08. 07:42

Amíg pár éve még az eladott lakások feléhez igénybe vettünk ingatlanközvetítőt, mára ez 40-45 százalékra csökkent, írja a Világgazdaság.  A gyors és egyszerű online hirdetési felületeknek is köszönhetően, és azért is mert egyre jobban odafigyelnek a közvetítői díjakra is az eladók, mondta egy közvetítőcég ügyvezetője a lapnak. 

Az ingatlanközvetítőknek ez érthetően nem tetszik, különösen, hogy az ingatlanpiaci forgalom közben folyamatosan növekszik. Ezért most összefognak.  A nagy szereplők vezetésével több száz iroda hoz létre közös adatbázist, ahol megosztják egymással az eladandó ingatlanjaikat és azok adatait. 

A jutalékokat megosztják fele-fele arányban, ha egy másik iroda talál esetleg vevőt, mint amelyik eredetileg behozta az ügyfelet. Azt várják ettől, hogy gyorsabban eladják majd az ingatlanokat, és ettől vonzóbb lesz majd ingatlanközvetítőkkel szerződni. 

Az egyik nagyobb iroda augusztusi adatai szerint Budán a panellakások értékesítéséhez nagyjából 3,5 hónap kell, Pesten viszont csak másfél. A téglalakások Budán több mint fél év, a Belvárosban 4,5 hónap, a Pesten pedig nagyjából 3 hónap alatt kelnek el átlagosan. Nyugat-Magyarországon a panelek 101, a téglalakások 176 nap alatt cserélnek gazdát. Keleten jobban pörögnek a panelek, átlagosan 72 nap alatt el lehet adni egyet, viszont a téglalakásokhoz már 187 nap kell.