Kiterjesztenék a lakástámogatásokat

2015.10.27. 17:14

A nemrég elindult családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) kiterjesztenék és bővítenék a jövőben - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Portfolio Öngondoskodás 2015 konferenciáján kedden.

Varga Mihály előadásában elmondta, hogy egyre több a borús jel a világgazdaságban. Az eddigi növekedési ütem nem lesz tartható, a nemzetközi intézmények elkezdték visszavenni a növekedési kilátásokat. Varga szerint a nyersanyagárak és az olajár drasztikus esése, a kínai gazdaság növekedésének lassulása, a Fed várható kamatemelése és a migrációs kérdés olyan tényezők, amelyeket nem tudunk befolyásolni, azonban vannak olyan területek, amelyeken Magyarország is tehet valamit. Varga a CSOK kiterjesztésén kívül ezeket említette:

  • a hazai és uniós források kifizetésének felgyorsítása: 2017 közepéig kiírják az összes pályázatot, amit lehet, előre hoznak 2016-ra.
  • Banki hitelezés ösztönzése és erősítése: a Bankszövetséggel elkezdett a kormány egy konzultációt, aminek segítségével a bankok is érdekeltek lehetnek a hitelezésben. Emellett 2016. január 1-től csökken a bankadó mértéke, amely szintén a hitelezés felfutása irányába hathat.
  • Jelenleg 6,5 százalékos a munkanélküliségi ráta, de felül kell vizsgálni a közfoglalkoztatottság rendszerét - szezonális időszakokban és az ezekkel érintett területeken csökkenteni szeretnék a közfoglalkoztatottak számát.
  • A szakképzési rendszer (felnőttképzésben) fejlesztése.