Budapesten drágák a lakások? Svédországban megy az igazi durvulás

2016.01.20. 13:08

Az egész unióban beindultak a lakásárak, az Eurostat legfrissebb lakásárindexe alapján 3,1 százalékkal nőttek az árak az EU-ban 2015 harmadik negyedévében. Ezt az előző év hasonló negyedévéhez viszonyítva kell érteni. 

A második negyedévben még csak 1,3 százalékkal nőttek az árak, tehát egy felfelé ívelő trendet mértek ezidáig.  Különösen nagyot robbantott Svédország, ahol egy negyedév alatt 13,7 százalékot nőttek az árak, Ausztria lett a második 9,3 százalékkal. Írországban is erős negyedév volt, 8,9 százalékkal drágultak a lakások. 

houseu

Svédországban így átlagosan egy lakás négyzetméterenként 1,3 millió forintba kerül. De ha nem egy szolid falusi víkendházat keresünk, hanem mondjuk Stockholm belsőbb negyedeiben szeretnénk élni, akkor inkább 3,2 millió forintos átlagos négyzetméterárra lehet érdemes felkészülni. 

Negyedéves szinten átlagosan Magyarországon estek a leginkább a lakásárak, 5, 9 százalékkal, utánunk jön Szlovénia, 3,5 százalékkal. De még íg is bőven drágultak a lakások, előző év őszéhez képest 5,1 százalékkal. Éves szinten Lettországban 7,6 százalékkal voltak alacsonyabbak a lakásárak, mint előző év hasonló negyedévében, Horvátországban három százalékkal.