Árpád
-2 °C
4 °C

Eltűnnek a csokos lakások

2016.02.19. 15:57

A lakáshitelek piaca még nem kapott lökést a csok bevezetésétől, a bankok többsége pedig lényegében január közepére, február elejére készítette el a csokos megoldásait, azonban most megkezdődhet a felfutás, mert az érdeklődés adott - mondta Gergely Péter, az ingatlan.com csoporthoz tartozó BankRáció.hu hitelszakértője a Napi.hu-nak.

A BankRáció.hu oldalán január elejétől február közepéig 300 ezer hitelkalkulációt végeztek el a látogatók, ami az egy évvel korábbinál 43 százalékkal magasabb szám. Ezen belül a csokos hitelkalkulációk aránya 28 százalékos volt az idén. A bankok szerepe kulcskérdés ebben a rendszerben, mert bár a támogatást az állam biztosítja, az érintettek a bankokon keresztül jutnak hozzá. A szabályok adottak, ugyanakkor a bankok gyakorlatában adódhatnak különbségek a saját erőt illetően.

A szakember úgy látja, a lakáshitelezésben a csok várható hatása mellett azért is lehet új időszámításról beszélni, mert túl vagyunk a forintosításon, a belső kereslet élénkülése a háztartások pénzügyi mozgásterének erősödésére utal. Hivatalos jegybanki adatok szerint a háztartások lakáscélú hiteleinek állománya tavaly decemberben alig több mint 3000 milliárd forintra rúgott.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a lakáshitelezés várható felfutása a lakóingatlanok piacára is hatással lehet. A magánszemélyek idén januárban 71 százalékkal több lakást és házat hirdettek meg az oldalon eladásra mint egy évvel ezelőtt, és a látogatók száma is 39 százalékkal nőtt.

Rossz hír a csok-ra vágyóknak, hogy a budapesti új lakások piacáról egyértelmű piacélénkülésre utaló adat érkezett: december vége óta 7 százalékkal csökkent a 60-100 négyzetméteres új lakások kínálata, miközben az átlagáruk 8 százalékkal 40 millió forintra nőtt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?