Nem drágulnak már az új lakások

2016.08.01. 14:21

Az újépítésű lakások átlagos négyzetméterára 31 százalékkal, 441 ezer forintra emelkedett júliusban az előző év azonos időszakához képest, a második negyedévben viszont annyira sok lakás került a piacra, hogy leállt a drágulás - derül ki az Ingatlan.com több mint 10 ezer hirdetés alapján készített elemzéséből.

Az MTI-nek hétfőn eljuttatott közlemény szerint az új építésű lakások száma folyamatosan emelkedik. Az első fél évben 11 százalékkal több új lakást adtak át, mint egy évvel korábban,

a kiadott lakásépítési engedélyek száma pedig 237 százalékkal nőtt.

Az ingatlan.com statisztikái szerint csak az idén országos átlagban 6 százalékkal drágultak az új lakások, a kínálat 32 százalékkal bővült. Ez részben a kormányzati lakásprogrammal, a csokkal magyarázható, részben pedig azzal, hogy az utóbbi években alacsony volt a bázisa az új építésű lakásoknak, így látványos bővülést produkált ez a piac.

Példaként említették, hogy júliusban Budapesten 23 százalékkal, 556 ezer forintra emelkedett az új lakások átlagos négyzetméterára éves összevetésben. Somogy és Veszprém megyében szintén 500 ezer forint felett volt júliusban az átlagos négyzetméterár, ami 13, illetve 61 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Fejér megyében 45 százalékkal, 354 ezer forintra, Pest megyében pedig 17 százalékkal, 351 ezer forintra nőtt az új építésű lakások átlagos négyzetméterára. Győr-Moson-Sopron megyében 7 százalékkal, 322 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár. Hajdú-Bihar megyében, ahol a debreceni lakáspiac adja a lakáspiac motorját 12 százalékkal, 347 ezer forintra nőtt a négyzetméterár.

Az elemzés szerint bár éves szinten jelentős áremelkedést mutatnak az adatok, a második negyedévben azonban megállt a drágulás, alig emelkedtek az árak. Ez pedig egyértelműen a kínálat növekedésével magyarázható. Kiemelték: az új építésű lakások piacán növekedési potenciált jelent, hogy a kínálatban szereplő új építésű lakásoknak csak a hatodát - 15-16 százalékát - adják át várhatóan az idén, a jelentősebb bővülés jövőre várható.

Az elemzés szerint bár a kereslet is adott a piacon, a vevők pénzügyi mozgástere korlátot szab a drágulásnak,

a piacra kerülő lakások miatt azonban árcsökkenésre nem lehet számítani.

Az elemzés szerint a lakásforgalmazók rövidtávon inkább a műszaki tartalommal - konyhabútor, kedvezményes vagy ingyen garázs felajánlásával - harcolnak majd a vásárlókért az árengedmények helyett.

"Az új építésű ingatlanok drasztikus és érzékelhető áremelkedése már az év első hónapjaiban lezajlott. A piaci verseny (ahol van) némileg kontrollt szab a további növekedésnek, de egyfelől a meglévő kereslet, az anyag és munkadíjak, illetve az elérhető támogatások és hitelkonstrukciók mind abba az irányba hatnak, hogy ha nem is az év eleji lendülettel, de inkább felfelé mozduljanak az árak a jövőben is. A ma tapasztalható árszintek bár százalékosan hatalmas növekedést mutatnak a 2-3 évvel ezelőtti árakhoz képest, tartogatnak magukban még növekedési potenciált, legyen szó Budapest belvárosáról vagy egy-egy megyeszékhelyünkről." - mondta Ditróy Gergely az Otthontérkép vezető elemzője.  • Tippek
  • Bankszámla