Nem kapott engedélyt Garancsi Kopaszi-gát mellé tervezett felhőkarcolója

2016.11.29. 08:35

A Magyar Nemzet értesülései alapján a fővárosi városfejlesztési bizottság nemet mondott az újbudai önkormányzat javaslatára, ezért egyelőre nem kapja meg az építési engedélyt az a terv szerint 120 méteres felhőkarcoló a Kopaszi-gát mellett, amit a Garancsi István kormányközeli vállalkozóhoz köthető Property Market Kft. építene.

Horváth Csaba, a fővárosi bizottság MSZP-s tagja a lapnak azt mondta, négy észrevétel jött, és ezek közül a bizottság elfogadta az a UNESCO műemlékvédelmi világszervezetének, az Icomosnak, és a Budapest Világörökségéért Alapítvány véleményét fogadta el.

Az Icomos a torony áthelyezését javasolta. A Budapest Világörökségéért Alapítvány főépítésze szerint a tervezett épület bezavar a világörökségi panorámába, ráadásul a 120 méteres magasságot és a helyszínt sem lehet jóváhagyni anélkül, hogy előtte a a világörökségi központtal egyeztessenek.

A Kopaszi gáton folyó beruházás hátteréről  itt  írtunk részletesen. Röviden arról van szó, hogy Garancsi cége 16,5 milliárd forintos eximbankos hitellel megvásárolta a budai Duna-part egyik utolsó jelentős méretű, üres és beépíthető területét egy bajba került portugál befektetőtől. Majd bejelentette, hogy az 56 hektáros területre rengeteg olyan lakást fog felhúzni, amelyekre fel lehet venni az állam által nyújtott 10+10 milliós családi otthonteremtési kedvezményt. Tette mindezt a csok bejelentésével nagyjából egy időben. Más szóval Orbán milliárdos barátja államilag gerjesztett bizniszen gazdagodik tovább.