Salamon
-1 °C
13 °C

Két év alatt másfélszeresére nőtt az agglomerációs lakások ára

2018.02.13. 09:33

Budapesten a belső kerületek népessége stagnál, a külső kerületeké pedig csökken az Otthontérkép adatai szerint. Ez azért is lehetséges, mert onnan inkább megéri kiköltözni az agglomerációba. Ez persze csak feltevés, azt viszont tudjuk, hogy két év alatt 48 százalékkal emelkedett a főváros környéki lakások és 23 százalékkal a házak ára.

Furcsának tűnhet ez a trendváltozás, hiszen míg az agglomeráció az ezredfordulón  nagyon népszerű volt, népessége évről évre növekedett, 2003-tól már többen akartak elköltözni a főváros környéki településekről, mint letelepedni ott. Így az agglomeráció népessége folyamatosan csökkent, egészen 2013-ig.

Az Otthontérkép szerint a budapesti áremelkedés miatt kényszerülnek sokan a sokszor egyértelműen rosszabbnak tűnő körülmények közé.

„E tendencia feltehetően az áremelkedéssel magyarázható, hiszen oly mértékben felszöktek az árak Budapesten, hogy a lakásvásárlók kénytelenek kifelé húzódni, vállalva ezzel az ingázással járó kellemetlenségeket. Az agglomeráció infrastruktúrájának fejlődési üteme eltérő, bár az ellátás a legtöbb településen jelentősen javult, az elővárosi közlekedés több ponton is akadozik vagy nem fejlődött. Az önkormányzatoktól rengeteg forrást elvont a kormány, így kétséges, hogy a szociális, egészségügyi és kulturális területet mennyire képesek fejleszteni, márpedig ezek is döntők lehetnek a lakóhelyválasztásnál " – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

Budapest és agglomerációjának népességváltozása
Budapest és agglomerációjának népességváltozása
Fotó: Otthontérkép Csoport

2016-ban például Szigetszentmiklós és Érd voltak a legnépszerűbbek. A budapesti kerületek népessége is eltérően változik, a III. kerületben, azaz Óbudán például 0,6 százalékkal csökkent a népességszám, az egyik legelitebb környéken, a II. kerületben lényegében nem változott, pontosabban 0,1 százalékot csökkent. 

Az ingatlanárak némi késéssel követik a kereslet megváltozását. Az agglomerációban a lakásoknál 2016 első negyedévétől 2017 második negyedévéig 18 százalékos drágulás volt, majd ezután szűk egy év alatt még 30 százalékkal mentek fel az árak. A külső kerületekben a lakásárak hasonlóan, egy év alatt 47 százalékot drágultak, ennek üteme azonban jóval kiegyensúlyozottabb volt. Összességében a belső kerületek lakásárai emelkedtek a legkevésbé, két év alatt 26 százalékkal.

A családi házakat jóval kevésbé keresik mindenhol: a külső kerületekben két év alatt 27 százalékkal, a belső kerületekben és az agglomerációban pedig 23 százalékkal drágultak csupán.